Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Corona: (bijna) overal Mondkapjesplicht

publicatiedatum: wo 2 december 2020

Vanaf 1 december is het verplicht. Op de gemeentesite is te lezen; Een spatscherm of een sjaal is geen goed alternatief. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is vanaf 1 december het dragen van een mondkapje verplicht. (ook in Woerden) onder andere in winkels, musea, restaurants en benzinestations Ook in het onderwijs (behalve basisschool) moet men dan een mondkapje dragen.

 

Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar voortaan is dit ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes.

 

De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

 

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Gebruik daarom bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt.

Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

 

Bron: site Gem; Woerden

 

 

Opmerkelijke uitzonderingen

  • De verplichting geldt niet voor besloten gebouwen, Bijvoorbeeld in kerken, moskee├źn, tempels en synagogen.
  • mensen die vanwege hun (zichtbare of onzichtbare) beperking of chronische ziekte niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten

bron Rijkoverheid