Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Woerdense verhalen: Cholera-pandemie

publicatiedatum: za 14 november 2020

Wereldwijde angst om besmet te worden uniek? nee, zo leerden we in de "Verhalen van Woerden" Cholera. Een ziekte waar je tegenwoordig niet aan dood hoeft te gaan. Eenvoudig te behandelen (als je er op tijd bij bent). Alleen na grote rampen in het verre buitenland zie je de ziekte wel eens slachtoffers eisen. Anderhalve eeuw geleden raast deze ziekte echter ook door Nederland en ook door Woerden.

 

Tientallen inwoners overlijden eraan. Totdat de watertoren zorgt voor veilig drinkwater. De watertoren is als een wachttoren tegen ziektes.

 

Lees het Hele Woerdense Verhaal.

 

ÓÓK in Woerden (maar, nog, niet opgenomen in onze "lokale canon") en in de rest van Nederland, én europa, én de rest van de wereld heerste begin vorige eeuw nog een "pandemie".

 

De Spaanse griep, eigenlijk "de vorige pandemie", was een eeuw geleden, in 1918 (tot 1920!).

Wereldwijd vielen toen tientallen miljoenen slachtoffers; in Nederland ongeveer 40.000 doden.

Ze stierven aan de griep zelf, maar, haast even vaak, ook aan de longontsteking die erop volgde.

 

Nederland kende in 1918 wel ziekenhuizen, dokters en verpleegsters, maar ggd's IVM, IC-afdelingen teststraten en beademingsapparatuur waren er niet.

Vooral in de kleine dorpen - zoals Roelofarendsveen - eiste het virus in de winter van 1918-1919 heel veel slachtoffers.

Wel viel men in veel landen óók toen terug op het enige middel dat de mensheid al hanteerde sedert de middeleeuwen : isolatie. (zie ook het Brugse pamplet hiernaast)

 

Naast pest en cholera waren er nog andere epidemieën in Woerden. In 1875 was er een pokkenepidemie onder kinderen. Ook dysenterie en malaria kwamen vaak voor en de kindersterfte was ook  heel hoog onder andere door mazelen, roodvonk, tyfus en difterie.

 

Meer info op wikipedia