Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

voormalig Postkantoor Utrecht

publicatiedatum: do 12 november 2020

Het uit 1920 stammende,voormalige, postkantoor aan de Neude is, zeker nadat het volledig gerenoveerd werd , een bijzonder (mooi) markant monument op een mooie beeldbepalende plek in Utrecht. Het was in gebruik als postkantoor tot eind 2011. Nu zitten er verschillende bedrijven in een fietsenstalling (700 fietsen) en sinds mei dit jaar de centrale bibliotheek van Utrecht.

 

A.s.r. real estate, de voormalige eigenaar van Post Utrecht, heeft het markante gebouw aan de Neude verkocht aan een particuliere belegger.

 

Een stukje geschiedenis

In 1920 werd het hoofdpostkantoor gebouwd naar een ontwerp van de architect J. Crouwel jr. in de stijl van de Amsterdamse school. De bouw duurde 4 jaar.

De hal van het gebouw is behalve mooi ook heel indrukwekkend met zijn  hoge paraboolvormige bogen.

In de hal zijn een zestal beelden van arduin gemaakt door Hendrik van den Eijnde te zien. Vijf mensfiguren stellen de verschillende werelddelen voor allen vergezeld van een bijbehorend dier, het zesde beeld gaat over de handel en welvaart. Ook de twee leeuwen aan de buitenzijde voor de ingang zijn van zijn hand.

 

In 2011 is het als laatste Nederlandse postkantoor werd gesloten.

Enige jaren kon Utrecht er geen herbestemming voor vinden.

Na 2016 werd het gebouw omgebouwd, en uitgebreid met een uitbouw aan de zijde van de Oudegracht, tot een cultureel centrum met een bibliotheek, filmzaal, auditorium, brasserie en café en met expositieruimtes, werkplekken, een fietsenstalling en de centrale bieb.

 

Pas vanaf 11 mei van dit jaar is het gehele gebouw voor het publiek geopend.

 

Laten we hopen dat het gebouw in goede handen is bij de nieuwe belegger en tot in lengte van dagen toegankelijk blijft voor publiek, (en betaalbaar voor de gebruikers.)