Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Rietveld architectuurprijs 2020

publicatiedatum: zo 11 oktober 2020

De jury van de Utrechtse Rietveldprijs 2020 heeft bekendgemaakt welke acht Utrechtse projecten zijn genomineerd voor de prijs. Er kan gestemd worden op de publieksprijs en er is een juryprijs. Utrecht heeft de architectuurprijs ingesteld ter bevordering van de kwaliteit van de gebouwde omgeving.

 

Nominaties

De lijst bevat 8 zeer diverse projecten in Utrecht:

een gastvrije ondergrondse fietsenstalling, een lichtgewicht busstation als een kathedraal, een inspirerend werkensemble van hergebruikte bouwmaterialen, een landschappelijk wooneiland met 45 kubuswoningen, een zorgvuldig gerestaureerd anatomiegebouw met tien in de kap verstopte woningen en drie woongebouwen: een ruimtelijk particulier woonhuis in en onder een historisch huisje, een drager-inbouwflat met ‘superlofts’ en een door bewoners zelf ontwikkeld woonensemble om een groene oase.

De acht projecten komen in aanmerking voor de Rietveldprijs 2020, te bepalen door de vakjury, en maken tevens een kans op de DUIC Publieksprijs.

Beide prijzen zullen dit najaar uitgereikt worden.

 

De 8 genomineerden, in willekeurige volgorde:

  1.     Fietsenstalling Stationsplein Ector Hoogstad Architecten
  2.     Restauratie en verbouw patiowoning Ridderhofstad Marcel Martensen Architect BNA BNI
  3.     Transformatie en restauratie Anatomiegebouw Marcel Martensen Architect BNA BNI
  4.     Overkapping busstation Leidsche Rijn Centrum Annebregje Snijders
  5.     Superlofts Blok Y Veemarkt Marc Koehler Architects
  6.     CPO Kavel A Veemarkt CC-STUDIO
  7.     Hof van Cartesius Charlotte Ernst i.s.m. RHAW architecture, Dynamo, Flux, Uitvindersgilde en Archifré
  8.     Beeldkwaliteitsplan en supervisie Kubuseiland Terwijde BFAS/Stefan Bödecker

Jury

De jury van de Rietveldprijs 2020 bestaat uit vier juryleden; voorzitter Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architects & Urbanists), Alenca Mulder (WVAU architecten), Marit Overbeek (journalist en stadmaker) en Machiel Spaan (M3H architecten). Bij het beoordelen van de Utrechtse bouwproductie van 2017 – 2019 kijkt de jury naar de kwaliteit van het project zelf, maar ook naar de bijdrage die het project levert aan de gebouwde omgeving van de stad Utrecht.

 

DUIC Publieksprijs

Breng via deze LINK voor 1 november uw stem uit op één van de acht genomineerden voor de Rietveldprijs 2020. Bekijk daar  desgewenst eerst de beschrijvingen en foto’s. Het project met de meeste stemmen wint de DUIC Publieksprijs, die in november tegelijk met de juryprijs zal worden uitgereikt

 

Bron en foto's: st. Rietveldprijs Utrecht