Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

24 oktober Nationale "Nacht van de Nacht"

publicatiedatum: vr 28 augustus 2020

Tijdens de Nacht van de Nacht worden overal in het land activiteiten en nacht)-wandelingen georganiseerd om de schoonheid van de nacht te beleven. Voor zover bekend (nog) niet in Woerden. Ook niet of er (reclame) lichten uitgaan. Nederland is een van de lichtste landen ter wereld, en ook Woerdense bedrijven dragen hun lampjes bij.

 

Vanuit de ruimte is te zien dat ons land helemaal oplicht door de hoeveelheid kunstlicht. Al dit overvloedige licht wordt lichtvervuiling genoemd. Vaak brandt het licht ook nog eens onnodig. Lichtvervuiling komt op veel plekken voor. Denk aan verlichting van bijvoorbeeld sportvelden, wegen, kantoorgebouwen, parkeerterreinen/garages/benzinestations, kassen, monumenten en reclameborden die de hele nacht onnodig branden.


‘77% van de bevolking vindt dat de reclameverlichting en verlichting van de buitenkant van kantoren na 12 uur ’s nachts uit mag’

 

Voorbeelden van activiteiten tijdens Nacht van de Nacht

  • duingebied Neeltje Jans

Wat is dan mooier dan een wandeling buiten, in de natuur, door duingebied Neeltje Jans. Geniet van de sterrenhemel, ruik het zilte water en luister naar de geluiden van de nacht! Meld je aan voor deze wandeling of een andere activiteit bij jou in de buurt.

 

  • Kanoën door het donker, door Utrecht.

Wij bieden de mogelijkheid om zaterdag 24 oktober lekker te peddelen met de ondergaande zon door de mooie grachten en Singels van de stad Utrecht. Onderweg wordt uiteraard gepauzeerd bij één van de vele Utrechtse cafeetjes. Het einde van de tocht is een ware climax want je vaart onder allerlei donkere en lage bruggetjes door.

 
Hoe licht is Nederland?
header carte de pollution lumineuse EuropeDie vraag is gemakkelijk te beantwoorden als je naar de onderstaande foto kijkt. Dit is een foto gemaakt vanuit de ruimte. Nederland lijkt te branden als één grote lamp. Lees hier wie de grootste lichtvervuilers zijn. Toch blijkt de Nacht van de Nacht campagne zijn vruchten af te werpen. Verschillende bedrijven doven blijvend de reclameverlichting. Veel gemeenten doven en dimmen daar waar het kan en na 125 jaar steeds lichter worden blijken verschillende provincies en gemeenten langzaam donkerder te worden. Kijk voor de onderzoekgegevens op deze pagina.