Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbrief



Items voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Topstukken Stadsmuseum te zien in Leiden

publicatiedatum: zo 19 juli 2020

Een mooie uittip nu de zomervakantie is begonnen: de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn in het Rijksmuseum voor Oudheden (RMO) in Leiden. In deze mooie en afwisselde expositie zijn twee topstukken te zien die normaal zijn tentoongesteld in Stadsmuseum Woerden: de altaarsteen 'Sol Invictus Helagabalus', gewijd aan de zonnegod en de godin Minerva en het zeer bijzondere aspergemes.

 

 

Dit mesheft heeft de vorm van een groene asperge en is waarschijnlijk gemaakt met een echte asperge als mal.

Het is een langdurig bruikleen van het Provinciaal Depot Utrecht.

 

In de familietentoonstelling Romeinen langs de Rijn ontdekt jong en oud hoe het leven langs de grensrivier er uitzag in de Romeinse tijd. Die grenszone wordt ook wel de Limes genoemd, naar het Latijnse woord voor grens. Een verhaal dat extra belangrijk is in het licht van de lopende nominatie van het Nederlandse deel van de Limes om in 2021 erkend te worden als UNESCO-werelderfgoed. 

Zie voor meer informatie: www.rmo.nl/tentoonstellingen/tijdelijke-tentoonstellingen/romeinen-langs-de-rijn/

 

Dat de topstukken zijn uitgeleend aan het RMO is bijzonder omdat het Stadsmuseum met inzet van stagiaire Merel Meulepas juist in de laatste maanden bezig is geweest met de herinrichting van de Romeinenexpositie en de twee objecten ook daarin een grote rol spelen. Inmiddels is de heringerichte Romeinenzolder van het museum weer open voor publiek. Gelukkig zijn er nog meer dan genoeg andere topstukken en fraaie objecten te bewonderen.