Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Regenboogzebrapad hersteld.

publicatiedatum: zo 19 juli 2020

Op 7 oktober 2019 werd aan het Plantsoen een regenboogzebrapad aangelegd ter gelegenheid van de tweede editie van de plaatselijke Regenboogweek.Het zebrapad werd echter na een paar dagen door onbekenden besmeurd met een zwart goedje (teer o.i.d.) dat er niet af te krijgen was zonder dat de kleuren aangetast werden., nu (13 juli) 2020 is het pad weer in volle kleuren te bewonderen.

 

Regenboogpad zwart gesmeerd

Zo zag het regenboogzebrapad eruit na de vernielingen:

 

Kleurrijke zebrapaden.

Voor zover bekend werd het eerste regenboogzebrapad in 2012 aangebracht tijdens de Gay Pride-maand in West Hollywood, gevolgd door paden in Tel Aviv en Sydney, die aandacht kregen in de (sociale) media.

 

In 2013 werden uit protest tegen het Russische anti-homobeleid regenboogpaden aangebracht bij de Russische ambassades in Helsinki en Stockholm.

 

In Belgiƫ werd het eerste (tijdelijke) regenboogzebrapad aangebracht in Gent in mei 2013.

In Nederland volgde het eerste pad in juni 2013 in Utrecht, ter gelegenheid van de Roze Zaterdag die daar toen samenviel met het jaarlijkse Midzomergracht festival*

 

In Woerden zag dus op 7 okt 2019 een regenboogzebra die 13 juli 2020 werd hersteld en nu een hopelijk blijvend deel is geworden van het straatbeeld.

 

*Bron wikipedia