Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Kleurrijke bloemperken en oeverranden

publicatiedatum: wo 22 juli 2020

Natuurvriendelijk bermbeheer en de aanleg van bloemperken in de gemeente Woerden trekken veel insecten aan. De positieve invloed van natuurvriendelijk bermbeheer en bloemperken op de biodiversiteit is onlangs nog gebleken uit Duits onderzoek, en is zeker ook zichtbaar in de gemeente Woerden.

 

Verschillende plekken
Vorig jaar is begonnen met de aanleg van een bloemenstrook langs de Steinhagenseweg en langs de Molenvlietbaan. Ook langs de Burgemeester van Zwietenweg doet de provincie aan natuurvriendelijk bermbeheer. Langs de slootkanten in de meeste wijken zoals in Molenvliet is het maaien beperkt tot een keer per seizoen en dan alleen een strook langs de fiets en wandelpaden.

 

Dit opdat zoveel mogelijk bio diversiteit blijft bestaan en voedsel van de planten en bloemen daar beschikbaar blijft voor de vlinders, bijen en andere insecten. Hierdoor groei en bloeit het dat het een lieve lust is langs de waterkant en voelen kikkerbloemen, grassen, koekoeksbloem enz zich in hun element.

 

Helaas is hier en daar ook te zien dat het riet "oprukt" hetgeen op verschillende plekken een minder aantrekkelijke monocultuur doet ontstaan.