Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

'Logeerhuis' steeds concreter

publicatiedatum: wo 15 juli 2020

Met de keuze van een locatie, de toezegging van een startsubsidie, de benoeming van een stichtingsbestuur en een naam (Logeerhuis Bredius) wordt het Logeerhuis in Woerden steeds concreter. Logeerhuis Bredius – een plek waar je als mantelzorger je partner, vader of moeder met een gerust hart laat logeren – komt in ’t Oude Landt.

 

Een etage in het middendeel wordt verbouwd tot vier woon-/slaapkamers met een centrale huiskamer. Vrijwilligers gaan de liefdevolle verzorging van de gasten voor hun rekening nemen.

Even vrij voor de mantelzorger

 

Mantelzorgers
Het Logeerhuis – een initiatief van Mirjam Bijlenga (directeur Stichting De Mantelmeeuw) en Nico van der Steeg (voorzitter Stichting Park ’t Oude Landt) – is bedoeld om mantelzorgers met stevige zorgtaken tijdelijk te ontlasten. Mantelzorgers – Woerden telt er 14.000, van wie ruim 1.000 zwaar belast – kunnen er degene die ze verzorgen ’n week of een weekend onderbrengen. De mantelzorger zelf kan er dan even op uit, een paar dagen rustig aan doen of misschien zelf een weekje op vakantie.

 

Gas terugnemen

Veel mantelzorgers – en hun dierbaren, die ze verzorgen – realiseren zich niet dat ze beter in balans blijven als ze op tijd wat gas terugnemen. De initiatiefnemers van het Logeerhuis onderzochten wat mantelzorgers nodig hebben, en of ze met een Logeerhuis geholpen zijn. Zo kregen de ideeën steeds verder vorm. Het logeerhuis moet een gastvrij huis worden, een huiselijke plek met goede zorg. Met de know-how die er is, werd snel helder hoe de ondersteuning moet worden ingericht. De Mantelmeeuw (hospice en thuiszorg) diende als voorbeeld. De Mantelmeeuw draait op goed geschoolde vrijwilligers, aangestuurd door twee coördinatoren, met externe zorgprofessionals voor de medische- en verpleegkundige zorg. Dat model is ook heel geschikt voor het Logeerhuis.

 

Bijna net als thuis
In het logeerhuis kunnen vanaf maart 2021 mensen terecht die thuis verzorgd worden omdat ze chronisch of ongeneeslijk ziek zijn en niet meer beter worden. Het gaat  meestal om mensen met een beperkt levensperspectief, of mensen met dementie in een vroeg stadium. De logé krijgt alle aandacht van de vrijwilligers. Er worden gezellige activiteiten geregeld, bijna net zoals thuis. Ook voor de noodzakelijke afspraken met bijvoorbeeld fysiotherapeut, wijkverpleging of kapper wordt gezorgd. Het logeerhuis heeft minimaal veertig vrijwilligers nodig. Mensen die graag iets voor een ander willen betekenen kunnen zich nu al aanmelden bij de nieuwe stichting, info@logeerhuisbredius.nl.  

 

Wie betaalt Logeerhuis?
Het Van der Wel-IJff Fonds legde met een startsubsidie de bodem voor de ontwikkeling van het logeerhuis, maar voor de realisatie (de verbouwing, inrichting en bemensing) is nog veel geld nodig. Wie daar als particulier, ondernemer of instelling aan wil bijdragen kan zich melden bij info@logeerhuisbredius.nl.
De gebruikers van Logeerzorg (zorg die bedoeld is om overbelasting van de mantelzorger te voorkomen) kunnen een aanvraag doen bij de gemeente, de Wlz (Wet langdurige zorg) of hun zorgverzekeraar.

 

Bij de foto: Dunja van Kleef (mantelzorgconsulent gemeente Woerden en bestuurslid Stichting Logeerhuis) – links op de foto -  en Mirjam Bijlenga (directeur De Mantelmeeuw en projectleider) bezig met de indeling van het logeerhuis (foto Angelique Spijkstra).