Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Herdenkingsschaal terug op Defensie-eiland

publicatiedatum: za 11 juli 2020

De herdenkingsschaal die in 1923 door het personeel van Defensie werd aangeboden aan de Centrale Werkplaats, is teruggeplaatst op het Defensie-eiland. De natuurstenen schaal heeft een plek gekregen op de groene punt aan de noordkant van het eiland, naast appartementengebouw 'de Citadel'. Het bijzondere aandenken aan het Defensie-verleden is nu weer goed zichtbaar op een centrale plek in Woerden.

 

Aandenken 50-jarig bestaan

In 1873 begon het Ministerie van Oorlog een Centraal Magazijn van kleding en uitrusting in Woerden. Bij het 50 jarig bestaan van dit bedrijf bood het personeel de herdenkingsschaal aan. De natuurstenen schaal, met het opschrift 'aangeboden door personeel aan Departement van Oorlog 1873 – 1923' stond oorspronkelijk voor de entree tot het Kasteel. Dat was een logische plek omdat de werkzaamheden oorspronkelijk plaatsvonden in het Kasteel. Toen dit te klein werd, werd grond op het Defensie-eiland gehuurd en later gekocht. De schaal is toen verplaatst naar het Defensie-eiland en op een nieuwe bakstenen voet aan de Singel bij de schoorsteen gezet. In 2001 werd het Magazijn definitief gesloten.

Wethouder Tymon de Weger (monumenten): "We gaan in Woerden zorgvuldig om met onze cultuurhistorie. Het Defensie-eiland heeft een bijzondere geschiedenis. Veel Woerdenaren hebben hier hun werkzame leven doorgebracht en het is goed dat dat zichtbaar blijft. Ook deze herinneringsschaal draagt daaraan bij. Fijn dat deze weer een mooie plek heeft gekregen. Zo blijft de moderne woonomgeving verbonden met het industriële verleden."

Rijk aan geschenken

Bij het 75- en 100-jarig jubileum van de 637 Intendance Centrale Werkplaats zijn er door de gemeente Woerden en de Middenstandsvereniging ook geschenken aangeboden. Ook deze zijn terug te vinden op het Defensie-eiland. Zo hangt er een tegeltableau in de parkeergarage en een glas-in-loodraam aan de achterzijde van de Wasserij. In de toekomst krijgt ook een smeedijzeren raamwerk een plek aan de gevel van een nog te verbouwen pand. Stichting Hugo Kotestein heeft een ware speurtocht gedaan om alle geschenken terug in Woerden te krijgen en daar ook een boekje aan gewijd: Monumenten en Herdenkingstekens Defensie-eiland.

Het verhaal van het Defensie-eiland is terug te zien in de parkeergarage en te lezen op www.verhaalvanwoerden.nl.