Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

zelfportret Gestel

Woerdense kunstenaars

publicatiedatum: za 11 juli 2020

Woerdense kunst 1600-2020: In 'het verhaal van Woerden' staat een prachtig overzicht, gemaakt door Frans Lander, hij noemt veel belangrijke Woerdense kunstenaars vanaf 1600 t/m heden. Van de, in totaal 15 geselecteerde, kunstenaars is veel informatie te vinden. Lander haalt vooral de kunstenaars naar voren die, schrijft hij, uitblinken door hun kwaliteit. En die van belang zijn geweest voor het culturele leven

 
 in Woerden en Nederland.
 
Uit het verhaal
'Vooral in de negentiende en twintigste eeuw wordt Woerden een belangrijke plaats voor uiteenlopende kunstenaars. Dat komt vooral door de opkomst van de Haagse School. Het Hollandse landschap, met zijn hoge luchten, plassen, sloten, vee en boerderijen biedt tal van schilders een geweldige inspiratie. Toch, ook in een verder verleden blijkt Woerden een plek waar kunstenaars tot bloei komen.'
 
Dit verhaal biedt een overzicht dat natuurlijk nooit volledig kan zijn. Ontdek bekende en minder bekende namen en bedenk dat elk beeld meer zegt dan duizend woorden!
Landschap met hooischelven bij Montfoort (1909), Leo Gestel (Bron: Stadsmuseum Woerden)
 
Onder invloed van Franse en Engelse schilders gaan ook in Nederland schilders buiten landschappen schilderen. Dat dit mogelijk is komt overigens mede door de introductie van de verftube! Voor de schilders blijken vooral Nieuwkoop en omgeving plaatsen waar ze willen werken.
 
 
Bekende schilders als Willem Weissenbruch (1864-1941) en Paul Gabriël (1828-1903) werken hier. Toonaangevende vertegenwoordigers van de nadagen van deze school zijn de Woerdenaren Leo Gestel en Cornelis Vreedenburgh.
 
zie voor meer info en de selectie in het verhaal van Woerden klik; HIER
 
De selectie
Een mooi palet van Woerdens kunstzinnige geschiedenis. Opvallend is dat de selectie van 15 kunstenaars niet alleen schilders uit het verleden betreffen maar ook recente kunstenaars waaronder ook de in 2018 helaas overleden fotograaf Hans van Ommeren. Ook vijf nog steeds actieve mannelijke kunstenaars.  Dat het allen mannen zijn heeft wellicht te maken met dat vrouwelijke kunstenaars, in het (nog niet zo verre) verleden, weinig mogelijkheden hadden om zich in de (publieke) belangstelling te 'schideren'.

Wie ontbreekt?

Mocht u iemand uit Woerden e.o., weten die in dit overzicht eigenlijk niet zou mogen ontbreken (man of vrouw!) stuur ons de naam en uw motivatie (info@cultuurlokaal.nl) en dan wijden wij er een artikel aan en werken zo mee aan de verdere ontwikkeling van 'het Verhaal van Woerden".

 

 

“Het Verhaal van Woerden” wordt gecoördineerd door het Stadsmuseum Woerden. Het draagt bij aan het ontsluiten van het cultuur-historisch erfgoed van de gemeente Woerden. Niet alleen voor (nieuwe) inwoners en het geschiedenisonderwijs, maar ook voor toeristen.