Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Kan Theater wel met 45 mensen?

publicatiedatum: ma 1 juni 2020

Kleine zalen als het Klooster hebben het moeilijk met de corona-beperkingen en vragen zich af of je met max. 45 mensen in de zaal wel een voorstelling kunt geven. Begrijpelijk want, minder inkomsten en lastig programmeren enz,. Maar.......zou het kunnen om 45 Woerdenaren een avondje uit aan te bieden om een solo-artiest (of duo/trio op afstand) te bewonderen?, of een spreker, of een zangeres, een cabaretier,

 

een actrice, een dichter, of danseres, of bijvoorbeeld een schrijver die voordraagt.  Mits die een boeiend of leuk en/of niet te lang verhaal of presentatie heeft natuurlijk. Of een een programma met een combinatie van het voorgaande.

Misschien moeten de producties wat goedkoper of moeten dan de kaartjes wel iets duurder of misschien moet er iets meer subsidie bij, maar nu kost de lock down ons allemaal óók handenvol (gemeenschaps)geld zonder dat er iets te zien is.

 

Wij van de redactie dromen ervan om weer eens naar het theater te kunnen gaan, al dan niet met een mondkapje, en vroegen daarom onze (oud) columnist Krelis om even verder te dromen op dit thema.

 

Wat als (kleine) theaters nu eens............

 

In plaats van 1 voorstelling voor 200/250 mensen 2, 3, 4 of zelfs 5 voorstellingen per dag voor 40/45 mensen organiseerden?*

 

Voorstellingen moeten dan natuurlijk wel korter worden, zeg 50/60 minuten zodat je twee voorstelling op een avond kan geven. (bijvoorbeeld om 19.30 en 21.15 uur, of 18.30, 20.15 en 22.00 uur ) en middag matinees om 13.00 en 15.30 uur, zou zeker ook voor kindervoorstellingen kunnen, dan zou je er misschien zelfs 3 kunnen doen. Zo zal een kleine zaal toch nog benut kunnen worden en kunnen spelers "spelen". Maar dat is natuurlijk niet 1. 2. 3. geregeld.

 

  • Opbrengst: Voor een "uitverkocht huis" heb je, t.o.v. vroeger tijden, in dat geval meer zaal en speeltijd nodig, afhankelijk van hoeveel mensen je veilig in (en om) de zaal een op het podium kwijtkunt. Dit betekend onder meer héél creatief denken, organiseren én veel rekenwerk voor alle berokkenen. Maar bedenk daarbij, ook voor corona was een 100% zaalbezetting niet vanzelfsprekend, (heb zelf wel eens met 15 anderen in een verder lege zaal met ruim 180 stoelen gezeten)
  • Producenten/makers en spelers moeten hun voorstelling herzien, voor de meeste cabaretvoorstellingen lijkt me dat geen probleem, sommige voorstellingen winnen misschien wel aan kracht als je ze korter maakt en het contact met de zaal kan, desgewenst, nog intensiever worden.
  • Veel kindervoorstelling zijn al, of kunnen wel wat korter, ook concerten en andere muziekoptredens lijken me met behoud van kwaliteit "in te korten"

 

  • Problemen zijn er met grote producties met veel mensen of met enorme voorbereidingstijd (opbouw) voor en tussen optredens, deze moeten even wachten op een vaccin en de productie "parkeren" of die producties geschikt maken voor veilige buitenaccomodaties of ,heel erg, aanpassen.

  • Theatertechnici en ander personeel van de theaters zullen zich ook moeten aanpassen aan tijden en andere werkwijze (maar misschien compenseert het gevoel je vak weer uit te kunnen oefenen en zinvol bezig te zijn een deel van dit "moeten".)
  • Heel creatief moet gedacht worden aan hoe de 1,5 richtlijn binnen de accommodaties mogelijk is, niet alleen in de zaal, maar ook op de weg ernaartoe, vaak bied eenrichtingverkeer een (deel)oplossing soms misschien ook wel niet, maar bedenk dan; wat kan er dan nog wél?.
  • Voor de heel korte termijn, (vanaf "gisteren" droomde ik) kunnen lokale artiesten misschien de lege plekken in het reguliere programma innemen, mits korte optredens voor een klein publiek, zie boven*.

Denk dat bijvoorbeeld Kiki, (van "Kiki's Klooster Quarantaine" Jan Kanis, Marcel Fokker -die al veel initiatief toonden- en zelfs Bram van der Vlugt, Sophie de Bruin, enz.) misschien best te verleiden zijn om in het klooster of het RIE of in de Woerdense buitenlucht een solo of duooptreden te willen doen.

Deels omdat je dan weer creatief en met publiek bezig kan zijn. (denk dat er zelfs met minder dan 45 mensen wel "een pot te breken valt".) deels omdat zo de band tussen de kunst en cultuur enerzijds en het publiek anderzijds in stand blijft. (en duizend, misschien minder belangrijke, andere redenen zoals financiën.)

  • Horeca in theater : voor een drankje uitreiken kan je ook nog een slimme oplossing bedenken (
  • zelfbediening met beperkte keuze "horecapakketten" zoals die in de Goudse schouwburg waar je geselecteerd en vooraf klaargezette knabbels en drinken me de zaal in mag nemen)

 

Vakantie: het is al bijna zomervakantie het is een zijpad maar misschien moet in de huidige omstandigheden (waarin veel mensen "thuisblijven" in hun woonomgeving) organisaties als kunstencentra en kleine theaters en dansscholen wel nadenken of ze niet (beperkt) "open" moeten blijven en waar mogelijk activiteiten ontplooien (zomerschool, buitenvoorstellingen en presentaties op afstand) om je deelnemers en publiek wat cultuur en vertier te bieden en speelmogelijkheden te creeren.

 

Makkelijk praten

Maar, denken veel mensen uit het vak natuurlijk, makkelijk praten, maar moeilijk te doen en  er is nog veel meer om aan te denken, doe het maar eens! En wat denk je bijvoorbeeld van de extra productie en organisatiekosten en over hoe je in deze tijden de PR moet regelen, via websites met "api's" soms? En denk eens aan de risico's dat het helemaal mislukt of de overheden roet in het eten gooien, en dat al die energie voor niets in creatieve ideeen gestopt is en heb je wel gedacht aan het feit dat het traditie is om in het vakantie-seizoen dicht te zijn en dan is er natuurlijk nog.......

 

Ho, ho, ja hoor daar hebben jullie me, nou dan stop ik meteen met dagdromen over dingen waar ik klaarblijkelijk niet echt verstand van heb, en wachten we allemaal samen tot het vaccin gevonden is.

 

Krelis (op anderhalve meter van alles.)

 
 
Het interview over haalbaarheid theatervoorstellingen

Anderhalve-meter-maatregel gaat niet in Het Klooster

De anderhalve-meter-maatregel is in de theaterzaal van Het Klooster in Woerden niet uitvoerbaar. Dat

Met de anderhalve-meter-maatregel zouden maximaal 45 mensen een voorstelling bij kunnen wonen. Dat is een aantal waarvan het klooster zich afvraagt of je dan nog wel voorstellingen kan geven.

(bron RPL)

hele interview?  lees en luister verder bij RPL