Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Dreigende sluiting podia

publicatiedatum: zo 17 mei 2020

Voor een derde van de Nederlandse podia dreigt het doek te vallen als er niet voor 1 juni overheidssteun komt. Dat meld de Vereniging van Schouwburg en Concertgebouw Directies. Ook als de deuren per 1 juni aanstaande weer open mogen zal het tekort tot het einde van dit jaar oplopen met 55 miljoen euro. Ook lokale Podia hebben het moeilijk omdat die

 

,vaak uitsluitend, afhankelijk zijn van lokale subsidie en/of ondersteuning, zoals het Klooster.  Ook de minder grote podia, die het vaak met minder of geen ondersteuning moeten doen, zoals het Rietheater,  en jeugdpodia als poppodium Bredius en K77 krijgen harde klappen.  Vaste lasten lopen gewoon door en vaak zijn er ook consequenties m.b.t. lopende overeenkomsten/verplichtingen en de onmogelijkheid om , voldoende, voorbereidingen te treffen voor het komende seizoen. veel van onderstaande conclusies gelden ook voor de kleinere, lokale,"spelers".
 

Rapport van de grote, landelijke podia.

Op basis van een eerste onderzoek komt de VSCD op een schade van 50 miljoen euro op basis van sluiting tot 1 juni. "De coronacrisis gaat echter effect hebben tot minimaal december van dit jaar, waardoor de schade naar verwachting zeker nog zal verdubbelen tot verdrievoudigen."

De algemene steunmaatregelen die het kabinet eerder afkondigde zijn onvoldoende, stellen VSCD en VVP. "Allereerst moet bij de omzetberekening de subsidie niet meegenomen worden en moet de gederfde omzet niet vergeleken worden met een gemiddelde maandomzet in 2019, aangezien de maanden maart tot juni piekmaanden zijn. Wij roepen het Rijk en VNG op om op korte termijn tot een bestuurlijk akkoord te komen en alsnog boter bij de vis te doen voor de podia. Anders zijn de gevolgen niet te overzien."
 

ACUTE GELDNOOD

Uit een rondgang blijkt dat 33 procent van de theater- en concertzalen in acute financiƫle nood verkeert. "Tien jaar bezuinigingen heeft de sector financieel geraakt waardoor vele podia het benodigde vet op de botten missen om de huidige crisis het hoofd te bieden". VSCD en VVP pleiten met spoed voor extra steun vanuit het rijk en gemeenten.

Het dan om opschorting van de huur, het loslaten van prestatieafspraken bij subsidies en vervroegde voorschotten op subsidies. Daarnaast is volgens VSCD en VVP een noodfonds nodig om het omvallen van deze zalen te voorkomen. VSCD-directeur Gabbi Mesters: "We moeten voorkomen dat er onherstelbare, enorme gaten gaan vallen in ons gemeentelijke culturele leven en per direct zorgen voor liquiditeit voor de podia in ons land."

Eerder werd publiek al opgeroepen om het ticketgeld van afgelaste voorstellingen niet terug te vragen, maar te doneren aan de culturele sector. Een hartverwarmend initiatief, maar niet genoeg om het hoofd boven water te houden.