Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

"De Goede Herder" weer te zien.

publicatiedatum: za 25 april 2020

Op de nieuwbouw van basisschool Eben-Haëzer in Kamerik is woensdag 22 april het mozaïek 'De Goede Herder' geplaatst. Het prijkt aan de gevel aan de Overstek. Lange tijd zag het ernaar uit dat het kunstwerk door de sloop van het oude schoolgebouw verloren zou gaan. O.a door de hoge kosten van verplaatsen.

 

Kunstwerk De Goede Herder op nieuwbouw Eben-Haëzer

 

 

 

 

Kunstwerk De Goede Herder

 

Het kunstwerk is afkomstig van het oude schoolgebouw van de Eben-Haëzer aan de Mijzijde 88A. Restaurateur Arno van Sabben heeft het werk eind januari uit de oude gevel gezaagd en in zijn atelier in Oud-Beijerland gerestaureerd.

 

Cultureel erfgoed

 In overleg met de stichting Heemschut bleek dat het werk alsnog behouden kon blijven. Ook het schoolbestuur werkte graag aan het behouden van het kunstwerk mee. Dit fraaie stukje cultureel erfgoed is nu weer door iedereen in Kamerik te bewonderen.

 

Kunstenares

Het kunstwerk werd in eerste instantie toegeschreven aan Han van Hattem. Door een oplettende bewoner van Kamerik zijn echter de historische stukken over de maker bewaard gebleven. Daaruit bleek dat het kunstwerk (waarschijnlijk in 1961) van de hand is van kunstenares Bé Thoden van Velzen uit Hattem. Zij werd op 14 juni 1903 geboren in Zwolle. Thoden van Velzen maakte op diverse plaatsen in Gelderland herdenkingsmonumenten, waarbij ze materialen als kalksteen, marmer en zandsteen toepaste. Werk van wat kleinere afmetingen is te vinden in het Voerman Museum Hattem en in het Amsterdams Historisch Museum. Bé Thoden van Velzen is overleden op 5 april 1984 in Zwolle.