Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Gratis toegang Stadsmuseum

publicatiedatum: zo 8 maart 2020

Nog 2 jaar voor jubileumjaar Woerden 650… In 2022 is het groot feest in Woerden. We vieren dan dat Woerden op 12 maart 1372, precies 650 jaar geleden, stadsrechten ontving van hertog Albrecht van Beieren. Aanleiding voor het Woerdense museum om 12 maart 2020 al één dag gratis toegang te verlenen voor alle Woerdenaren (en andere bezoekers).

 

Arja van Veldhuizen, manager van het Stadsmuseum, zegt hierover ‘We spelen alvast in op het toekomstige feestjaar met deze specifieke actie, want we willen het museum voor iedereen toegankelijk maken, dus ook voor inwoners voor wie de entreeprijs een drempel is’.

 

Extra welkom voor de Woerdenaren met een kleine beurs
Hiermee start het museum een traditie om het gebouw ieder jaar op de verjaardag van Woerden gratis toegankelijk te maken. Een cadeautje van het Stadsmuseum aan de inwoners van de gemeente, die immers gezamenlijk de subsidie aan het museum mogelijk maken. Van Veldhuizen kwam op dit idee toen een raadslid haar vertelde dat € 5,50 entree weliswaar een klein bedrag is, maar voor mensen met een kleine beurs toch een barrière.

 

Kijken wat er achter de gevel is
12 maart is dus de dag om eens te kijken wat er achter die mooie gevel is: een mooie collectie uit de Romeinse tijd, van de Woerdense kunstenaar Leo Gestel en natuurlijk de statige Vroedschapszaal met zijn eikenhouten betimmering uit 1610.

 

Laatste kans

Het is ook een van de laatste kansen om de huidige tentoonstelling ‘Vrouwen voor de lens, van zeldzaam tot selfie’ te bekijken. Die staat nog tot en met 15 maart en zit vol bijzondere verhalen over gewone en bijzondere vrouwen uit Harmelen, Kamerik, Zegveld en Woerden. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard, dat een rijke collectie foto’s beheert. Veel foto’s zijn ook ingebracht door inwoners, na een oproep eind vorig jaar.

 

De volgende tentoonstelling is vanaf 21 maart te zien: ‘Jong en Bevrijd, ooggetuigen van WO II vertellen’.