Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Tuinexcursie naar Landgoed Elswout

publicatiedatum: za 7 maart 2020

Het SHHV organiseert op zaterdag 18 april een tuin-excursie naar het prachtige Landgoed Elswout (in Haarlem/Overveen) kosten € 12,50 inc, koffie met lekkers toegang tot het landgoed en begeleiding van de ginds maar exclusief vervoer. (eventueel kan er gezamenlijk gereisd worden met auto/trein; zie onder) óók mogelijk voor niet leden van de SHHV, wel voor 11 april aanmelden!

 

Excursie naar Landgoed Elswout – Haarlem/Overveen
Datum  Tijd
zaterdag 18 april 2020  11:45 - 17:00

Het Grote Huis Elswout (Bron: Wikipedia)

Rijke Amsterdamse kooplieden ontdekken in de 17e en 18e eeuw Zuid-Kennemerland als de ideale plek voor een buitenplaats. Elswout bij Overveen is een van de oudste daarvan. Elswout wordt gesticht door Carel du Moulin. Recent onderzoek laat zien dat sterarchitect van de 17e eeuw, Pieter Post, dan wellicht betrokken raakt bij het ontwerp van Elswout. Hoogstwaarschijnlijk als assistent van de nóg beroemdere Jacob van Campen (bekend van onder meer het paleis op de Dam).

 

In de jaren ’80 van de 18e eeuw gaat Elswout op de schop. Eigenaar Jacob Boreel neemt vermoedelijk de Duitse landschapsarchitect J.G. Michael in de arm om het groen op Elswout een landschappelijk aanzicht te geven. De nieuwe natuuridealen die uit Engeland overwaaien schreven een natuurlijke landschapsstijl voor. Groen moest er natuurlijk uitzien en je moest er iets kunnen beleven tijdens een wandeling – bijna zoals ‘in het wild’. Hiervoor werd op Elswout veel grond verplaatst. De bemoste ‘bergen’ en bruggen in het Zwitserse gedeelte zijn dus eigenlijk een kunstwerk. Ook waterpartijen kregen een natuurlijker aanzien.

Parklandschap Landgoed Elswout
(Bron: Wikipedia)

Er komen kronkelende beekjes en een vijver die eruit ziet als een meer. Monumentale rechte lanen blijven gespaard, maar verder worden paden slingerend aangelegd, zodat je voortdurend een andere blik op de omgeving hebt. De spiegeling van het Grote Huis in de vijver is op sommige plekken haast magisch. Landgoed Elswout is een circa 85 ha groot landgoed bij Overveen en nu in eigendom van Staatsbosbeheer. Op het landgoed groeien stinzenplanten en bevinden zich onder andere een landhuis, stallen, een ijskelder, een aardappelkelder, dienstwoningen en koetshuizen. En natuurlijk de orangerie!

 

Vervoer

Voor wie wil meerijden:

we verzamelen om 11.45 uur ( zuidzijde van het station Woerden NS) en vertrekken om 12.00 uur.
Voor wie op eigen gelegenheid gaat:

zorg dat u om 13.30 uur aanwezig bent bij het restaurant ‘t Wapen van Kennemerland, Ramplaan 125, 2015 GV Haarlem. Zie ook bij wapenvankennemerland.nl.

 

Daar gebruiken we gezamenlijk de koffie/thee met iets erbij en vervolgens lopen we in circa 7 minuten naar de ingang van het landgoed. Onder leiding van een gids maken we een wandeling van 1,5 tot 2 uur. We eindigen weer bij het restaurant waar we voor eigen rekening een afscheidsdrankje kunnen gebruiken. Daarna reizen we terug naar Woerden.

 

Kosten
De prijs voor deze excursie bedraagt € 12,50 per persoon, ter plaatse (gepast!) te voldoen.

Bij dit bedrag zit inbegrepen: koffie/thee met iets erbij in ’t Wapen van Kennemerland, toegang tot het landgoed en de diensten van een gids.

Niet in begrepen zijn de overige consumpties, het vervoer van en naar Haarlem, en verzekeringen. De excursie is geschikt voor iedereen die een goede wandeling kan maken op gebaande wegen. Ze is minder geschikt voor hen die bij het lopen afhankelijk zijn van een rollator en dergelijke.

 

Aanmelden is verplicht

Dat doet u bij Marianna Kersten: e-mail kersten33@kpnplanet.nl of per telefoon via nummer 0348 415 528. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer. Geef ook aan of u: a) met de auto reist en hoeveel passagiers u wilt meenemen; b) met iemand wil meerijden; c) op eigen gelegenheid naar ’t Wapen van Kennemerland reist.

Het minimum aantal deelnemers is 15.

Aanmelden kan tot een week voor de vertrekdatum. De excursie staat ook open voor niet-leden.