Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Rozenbrug Opknap & Opmaak beurt

publicatiedatum: za 22 februari 2020

De Rozenbrug krijgt de komende maanden groot onderhoud. Dit is nodig om de brug weer veilig en betrouwbaar te maken, zodat deze weer jaren mee kan. Vanaf het moment dat er gesproken wordt over het onderhoud, zijn er verschillende initiatieven bij de gemeente binnengekomen over de kleur van de brug. Er zijn al veel kleuren gesuggereerd van "glimmend goud" tot "aluminium kwartsgrijs".

 

De Rozenbrug krijgt kleur!

Een aantal van deze initiatieven zijn voorgelegd aan de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed en inmiddels is er een besluit genomen.

‘De Rozenbrug heeft geen beschermde (monumenten)status, maar om zijn beeldbepalende locatie en karakter, was het nodig om een advies op te vragen bij de Commissie voor Ruimtelijke Kwaliteit en Erfgoed (RKE), zegt wethouder Bolderdijk.

De industriële brug is gebouwd in 1937 en ligt op de plaats waar de Singel en de Oude Rijn elkaar kruisen.

De brug dankt zijn naam aan herberg De Roos, die vroeger gevestigd was op de hoek van de Leidsestraatweg.

 

De brug is ook wel bekend omdat Sinterklaas tijdens de intocht onder de Rozenbrug door vaart, richting de haven.

(Dus de kleur zwart misschien maar vermijden, redactie CL)
 

Maquettes en kleurenstalen
Van verschillende inwoners kwamen initiatieven om de brug in een andere kleur te schilderen. Van een landelijk uiterlijk, het aanlichten van de brug, het plaatsen van een naambord, tot het terugbrengen van de historische kleur uit 1937. Sommige inwoners onderbouwden hun voorstel met een paar woorden en anderen vervaardigden maquettes en kleurenstalen. Het initiatief van een gouden Rozenbrug van lokale kunstenares Marcha VandenBerg-Kortekaas, was het meest opvallende voorstel.

 

Rozenbrug terug in historische kleur
Na alle initiatieven weloverwogen te hebben, heeft de commissie RKE het advies gegeven om de Rozenbrug terug te brengen in de historische kleuren uit 1937. Ook wel aluminium kwartsgrijs genoemd. De wens van het aanbrengen van een naambord, volgens het advies van oud-raadslid Johan Arenthorst wordt hierin meegenomen. ‘Met het terugbrengen van de Rozenbrug in de historische kleuren, geven we de Rozenbrug het industriële en beeldbepalende karakter weer terug. Een parel in het hart van Woerden, waar we straks allemaal weer gebruik van kunnen maken. Ik kijk er nu al naar uit!’ aldus Bolderdijk.   

 

Planning
Het brugdek en de bovenbouw van de Rozenbrug worden in het weekend van 28 februari gedemonteerd. Dit alles is sterk afhankelijk van de weersverwachting. De brug wordt in een werkplaats gerenoveerd en in maart weer teruggeplaatst. Fietsers en voetgangers kunnen in deze periode gebruik maken van een tijdelijke noodbrug. Autoverkeer wordt omgeleid over de Kwakelbrug. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart afgerond.

bron; persbericht gem; Woerden