Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Jan van Eyck – een optische revolutie

publicatiedatum: di 18 februari 2020

Op maandag 24 februari organiseert de Stichts-Hollandse Historische Vereniging een lezing over de beroemde schilder Jan van Eyck. In de lezing gaat Ina Bertsch in op de weinige gegevens die bekend zijn van Jan van Eyck en zijn broers, de Vlaamse primitieven. Natuurlijk passeren tal van werken de revue waarbij Ina ons meeneemt op een ontdekkingstocht langs details en symboliek.

 

 

Een lezing door Ina Bertsch

 


Iedereen is van harte welkom op maandag 24 februari aanstaande, om 20.00 uur in De Dam, Wilhelminaweg 79, 3441 XB  Woerden. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

 

Miniatuur

Jan van Eyck heeft in de vijftiende eeuw een nooit eerder vertoond naturalisme geïntroduceerd in de schilderkunst. Zijn kunst is echter niet ‘uit de lucht komen vallen’, zoals kunstcritici uit de zestiende eeuw suggereerden. Het was gebaseerd op de zogeheten ‘miniatuurkunst’ zoals die in de veertiende eeuw werd beoefend. Jan van Eyck maakt in zijn schilderijen verder gebruik van symboliek die in zijn tijd rechtstreeks verband legde met wat er in de maatschappij gebeurde.

 

Verrassend

De restauratie van het beroemdste schilderij van België, De aanbidding van het Lam Gods, heeft verrassende resultaten opgeleverd. Het centrale element, het lam dat Jezus Christus symboliseert, had oorspronkelijk andere ogen, oren en een andere snuit, blijkt nu. De ogen zijn priemender, de oren zitten lager en de neus, de mond en andere delen van de kop zien er heel anders uit dan de kijkers de afgelopen vierhonderd jaar hebben gezien.

 

Van Eyck-jaar

De aanbidding van het Lam Gods is een vijftiende-eeuws altaarstuk van de gebroeders Jan en Hubert van Eyck dat speciaal voor de Sint-Baafskathedraal in Gent werd gemaakt. Het wordt als hun meesterwerk beschouwd. 2020 is in België tot Van Eyck-jaar uitgeroepen. Met het oog daarop wordt het werk gerestaureerd.

 

Tijdens de werkzaamheden deden de restaurateurs een spectaculaire ontdekking. Bij het weghalen van lagen verf rond de kop van het lam, kwamen vanonder het gras oren tevoorschijn. Daardoor wisten de restaurateurs dat het lam door de gebroeders Van Eijck was geschilderd er anders had uitgezien.

 

De oorspronkelijke verflaag bleek nauwelijks beschadigd.

 

 

Ina Bertsch is al snel na haar afstuderen als historica, gespecialiseerd in middeleeuwse geschiedenis en cultuur, lezingen, cursussen en rondleidingen gaan geven.

 

Ze deelt inmiddels al jaren met veel plezier haar enthousiasme  over deze onderwerpen met haar cursisten.

 

Ze geeft cursussen bij kunsthistorische instituten (zoals Helikon en Kunsthistorische Leergangen Utrecht) en volksuniversiteiten, culturele clubs, musea en andere organisaties, maar ook bij mensen thuis.