Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Onthulling monument voor Holocaustslachtoffers

publicatiedatum: di 21 januari 2020

We schreven al dat de Holocaust Herdenking in Woerden een bijzondere omlijsting krijgt doordat Vijfhonderd steentjes, die onderdeel zijn van het Nationaal Monument, voor een kleine twee weken naar Woerden verhuizen. Hans Pieters ging naar de onthulling van het "grote Nationale monument" op het Stieltjesplein in Rotterdam en maakte (mooie) foto,s.

 

Stieltjeskade, Rotterdam
!6 januari werd het ‘Tijdelijk monument voor Holocaustslachtoffers’ onthuld in Rotterdam.

 

In aanwezigheid van o.a. voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, burgemeester Ahmed Aboutaleb, kunstenaar Daan Roosegaarde en enkele nabestaanden werden de laatste oplichtende stenen toegevoegd aan het monument.

Dat bestaat in totaal uit 104.000 stenen, één voor elk slachtoffer van de holocaust in Nederland.

De stenen lichten op in het donker als ze worden aangelicht met een UV lamp.


Een deel van dat monument (500 stenen) wordt vrijdag 24 januari om 19.00 uur in Woerden onthuld bij het joods monument aan de Prins Bernardlaan.

 

(lees het eerdere bericht)

 

 

Zie alle foto's van Hans Pieters

 

LEVENSLICHT  (info)

Doel van het lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren. Het monument is ontworpen door Studio Roosegaarde, in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.


Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Met dit tijdelijke lichtmonument wordt stilgestaan bij de Nederlandse Holocaustslachtoffers in hun eigen gemeente.

 

170 gemeenten
In Rotterdam is het monument vandaag eenmalig in zijn totale omvang te zien, waarbij 104.000 herdenkingsstenen oplichten aan de oever van de Maas op de plek waar de Rotterdamse slachtoffers destijds bijeen werden gebracht en gedeporteerd. Het monument LEVENSLICHT werd gepresenteerd door kunstenaar Daan Roosegaarde, in het bijzijn van secretaris van Loods 24 en Joods kindermonument Frank van Gelderen, Staatssecretaris van VWS Paul Blokhuis, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei Gerdi Verbeet.
Het monument is van 22 januari tot en met 2 februari in 170 gemeenten met een Holocaustverleden te bezoeken. Nooit eerder werd op zoveel plekken tegelijk stilgestaan bij de Holocaust.


Lichtmonument
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. De herdenkingsstenen zijn geïmpregneerd met fluorescerende pigmenten en lichten op onder invloed van onzichtbaar ultraviolet licht. Om de paar seconden zie je de stenen een blauwe kleur uitstralen en weer uitdoven: als een ademhaling in licht.

Daan Roosegaarde: “Het is een eer om gevraagd te zijn voor dit project en een openbaar lichtmonument te mogen maken over de Holocaust. LEVENSLICHT is een plek voor iedereen waar we het verleden herdenken, maar ook nadenken over hoe de toekomst eruit mag zien."

 

75 jaar vrijheid
Het monument is een aanvulling op bestaande herdenkingen in het kader van 75 jaar vrijheid.
Voorzitter Gerdi Verbeet van het Nationaal Comité: “75 jaar vrijheid kan niet worden gevierd zonder stil te staan bij de meest zwarte bladzijde van de Tweede Wereldoorlog: de Holocaust. Dit unieke project laat mensen in hun eigen buurt stilstaan bij de verschrikkingen van toen, op een lokale en persoonlijke manier. Het is bijzonder om te zien hoe gemeenten dit op hun eigen manier invullen en aanvullen, met een spreker of met het lezen van namen.”