Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Start 2020 fotografencafés

publicatiedatum: ma 20 januari 2020

Op 3 Februari is het eerste fotografencafé van 2020. Het café is een stichting van, voor en door fotografen en ze organiseren 6 keer per jaar een café met als doel elkaar ontmoeten, inspireren en informeren, soms is er ook, in de middag voor het café een workshop of fotoproject, geïnteresseerd? zie hieronder het programma.

 
Locatie : het Kasteel
Vooraf (18.00 uur) is er de mogelijkheid om, tegen betaling, een fotodiner te reserveren*

PROGRAMMA 3 FEBRUARI

19.00 uur Photoplaza

Met Photoplaza krijgen aankomende fotografen de gelegenheid fotowerk te presenteren aan een enthousiast fotopubliek. Middels een beamer en microfoon vertonen ze hun werk en gaan ze in gesprek met het publiek over hun fotoverhaal. Een podium/ try-out voor later.

 

Deze keer maken de onderstaande (startende) fotografen gebruik van de gelegenheid hun werk voor het publiek te presenteren.

– 19.00 – Marijke Stroucken:’ In 2016 ben ik afgestudeerd aan de fotoacademie van Amsterdam. In mijn documentaire projecten onderzoek ik de impact van maatschappelijke, sociale en demografische ontwikkelingen op ons dagelijks leven. Veel van mijn projecten gaan over – al dan niet zelfgekozen – isolement en hoe mensen zich verhouden tot hun omgeving’.

 

– 19.20 – Leander Varekamp: Hij is een documentair portretfotograaf. Is in 2016 afgestudeerd aan de Fotoacademie te Amsterdam, zijn afstudeerrichting was documentair portret. Zijn specialiteit is zwart-wit portretten. Op zeven jarige leefIijd kocht hij zijn eerste tweedehands fotocamera en bouwde hij zijn eigen donkere kamer. Hij volgde een korte basiscursus fotografie en heeI zichzelf verder alles aangeleerd wat met fotografie te maken had.

 

 

 

– 19.40 – Sandra Minten: ‘Am viață – I have life’ vertelt het verhaal van een Roma familie. Het ontrafelt het bestaan van drie generaties die bij elkaar wonen in een kleine kamer. Ik fotografeer de hoofdpersonen vanuit alle hoeken en standen en wil op die manier emoties vangen, karakters ontdekken en verhoudingen blootleggen. Zo ervaar ze daarbij de diepste verbinding en probeert ze bij de kern van de mensen te komen. Drie generaties in het volle leven geportretteerd; een verhaal over een familie die meer met ons gemeen heeft dan we op het eerste gezicht denken.
Zij vertelt ook hoe ze gekomen is tot het portretteren van deze Roma familie en zij zal iets vertellen over haar boek ‘Am viață – I have life’

 

20.00 uur Lezing: Rob Hornstra

‘Als sociaal geëngageerd fotograaf vertel ik verhalen in de vorm van documentaires. Met mijn fotografie probeer ik vragen op te roepen over de hedendaagse maatschappij. Het is voor mij een uitdaging mensen te laten nadenken over hun eigen opvattingen en vooroordelen’.

Rob Hornstra heeft een bijzonder oog om de sociale betrekkingen van de wereld op een verstilde manier weer te geven. In zijn foto’s, zien we dagelijkse gebeurtenissen van gewone mensen. Samen met schrijver/filmmaker Arnold van Bruggen bracht hij tussen 2009 en 2014 de veranderingen in Sotsji en omgeving in beeld in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in 2014. In het afgelopen jaar zijn ze het nieuwe meerjarenproject ‘The Europeans’ gestart.


In deze lezing richt hij zich op de potentie van fotoprojecten om verandering te bewerkstelligen. Hij combineert enkele van zijn eigen projecten met projecten van andere fotografen die hem hebben geïnspireerd. Zijn projecten The Sochi Project, Man Next Door en The Europeans komen daarbij aan bod.
Rob Hornstra studeerde cum laude af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en won in zijn afstudeerjaar de Photo Academy Award. Andere prijzen volgden, waaronder de Canon Prijs voor innovatieve fotojournalistiek en de World Press Photo. Hij gaf diverse boeken uit in eigen beheer. Zijn werk werd in tal van tentoonstellingen in binnen- en buitenland geëxposeerd en is opgenomen in publieke en private collecties.

 

21.00 uur: Portfolio reviews door professionele fotografen 

Je kunt geheel vrijblijvend je foto’s (op papier) laten reviewen. Neem werk mee voor een toets op kwaliteit of een advies over aanpak en richting.


Intekenen vanaf 19.30 uur bij één of meer fotografen voor een review van 15 minuten.
De intekenlijsten liggen op de Lange Tafel.

 

De reviewers vanavond zijn onder meer:

  • Bram Tackenberg: fotograaf,
  • Carla Vermeend: creatieve natuurfoto’s, documentair en portretten,
  • Diana Bokje: fotocoach, jurylid, lezingen,
  • Dies Groot: algemene fotografie, docent digitale fotocursussen,
  • Katharina Pöhlmann: autonome fotografie, documentaire- en locatie-fotografie.

 

18.00 uur Fotografendiner

Fotografendiner in het restaurant van het Kasteel Woerden. Deze keer dient u uiterlijk 30 januari 2020 te reserveren