Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Holocaust Herdenking 24 januari

publicatiedatum: za 18 januari 2020

Dit jaar krijgt de Nationale Holocaust Herdenking in Woerden een bijzondere omlijsting. Burgemeester Molkenboer onthult op vrijdag 24 januari het tijdelijke en mobiele Holocaustmonument Levenslicht in Woerden. Vijfhonderd steentjes, die onderdeel zijn van het Nationaal Monument, verhuizen voor een kleine twee weken naar Woerden.

 

Onthulling Lichtmonument tijdens Holocaust Herdenking

vrijdag 24 januari 2020, 19.00 uur
Joods Monument op de Prins Bernhardlaan in Woerden

Programma

Na een welkomstwoord houdt burgemeester Victor Molkenboer een korte toespraak namens het Woerdense gemeentebestuur. Leo Slingerland zal de plechtigheid muzikaal omlijsten met traditionele klezmer muziek. De plechtigheid eindigt met twee minuten stilte. Aansluitend is er gelegenheid om bloemen of, zoals de Joodse traditie wil, een kiezelsteentje bij het monument te leggen.

 

Bevrijding Auschwitz

Aanleiding voor het monument is de bevrijding van Auschwitz op 27 januari 1945, 75 jaar geleden. In Woerden wordt het monument op 24 januari onthuld in verband met de verjaardag van Lily Franz op die datum. Franz kwam als zigeunermeisje op 18 jarige leeftijd in Auschwitz terecht. Zij overleefde de oorlog en ging daarna in Woerden wonen.

 

Netwerk van plaatsen

Kunstenaar Daan Roosegaarde ontwierp een monument dat bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen. De stenen staan voor de 104.000 Nederlandse Joden, Sinti en Roma die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. Na de opening van het Nationaal Monument op 16 januari in Rotterdam worden de stenen verspreid over de deelnemende Nederlandse gemeenten. Woerden is er daar een van.
Alle gemeenten krijgen een hoopje van 500 stenen dat met een installatie wordt verlicht. Als je boven Nederland vliegt zie je zo een netwerk van plaatsen waar Joden zijn weggevoerd.

 

Activiteiten 75 jaar bevrijding

Naast het monument Levenslicht zijn er in 2020 in Woerden onder andere de volgende activiteiten ter ere van 75 jaar bevrijding:
• Voorstelling De dochter van Meijer in de Lutherse kerk op 20 maart
• Plaatsing van zeven ‘struikelstenen’ tussen trottoirstenen. De eerste struikelsteen wordt op 25 maart gelegd. De stenen zijn voorzien van een messingplaatje met daarin gegraveerd de naam, geboortedatum, deportatiedatum, plaats en datum van overlijden van het slachtoffer. Ze zijn een eerbetoon aan de omgebrachte medeburgers.
• Herdenking Jom Hasjoa op 20 april
• Dodenherdenking op 4 mei
• Bevrijdingsdag op 5 mei