Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Voortgang Wonen in Woerden 2019

publicatiedatum: wo 25 december 2019

Woerden is voortvarend aan de slag met de nieuwbouw van woningen. Dit zegt het college in de Jaarbrief Wonen die het afgelopen week naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Momenteel zijn er 300 woningen in aanbouw en 13 projecten zitten in de verkoopfase. Daarnaast loopt bij 24 projecten de bestemmingsplanprocedure of is deze al afgerond.

 

Woonvisie 2019 - 2024

Hierin is de ambitie vastgelegd om de komende jaren niet 200, maar 300 woningen per jaar te bouwen. Deze verhoging wordt vanaf 2021 gehaald. Ook moeten er tot 2030 gemiddeld 60 sociale huurwoningen per jaar bijkomen.

Veel mensen moeten lang wachten op een nieuwe woning. Samen met partners als GroenWest en ontwikkelaars zet de gemeente alles op alles om aan de grote vraag te voldoen. Tot 2030 staan er 3.260 nieuwe woningen in de planning en tot 2040 gaat het zelfs om 4.260 woningen. Een hele uitdaging, want de beschikbare ruimte is beperkt en er zijn veel zaken om rekening mee te houden. Om er een paar te noemen: verkeer, parkeren, klimaat, geluid, energie en sinds kort ook stikstof. De ambitie om jaarlijks gemiddeld 300 nieuwe woningen te bouwen, is dan ook fors. Vanaf 2030 moeten daarvoor nieuwe bouwlocaties worden gevonden.


Wethouder Tymon de Weger:

“Woningbouw is vaak een zaak van lange adem. Toch is er nu een duidelijk stijgende lijn zichtbaar. Waar er in 2019 nog 119 nieuwe woningen bij kwamen, zijn dat er in 2020 al 258. In 2021 stijgt dit verder naar 330 en in 2022 gaat het zelfs naar 482 woningen. Onze inspanningen beginnen vruchten af te werpen. Goed nieuws voor onze woningzoekenden.”

 

Veel woningbouwprojecten
Op dit moment zijn er al veel projecten in aanbouw of bijna klaar, zoals het Defensie-eiland, Woerden Centraal (voormalig Campina-terrein) en Hof van Leyland (voormalig Den Oudsten-terrein). Bij andere zijn de voorbereidingen in een vergevorderd stadium, denk aan Weidz in Zegveld en de Prinsenhof of Witt in Woerden. Maar er staan ook nog grote projecten op stapel, zoals de Houttuin (voormalig FNV) op Middelland, Snellerpoort aan de zuidkant van het spoor in Woerden, de Hof van Harmelen en de scholenlocaties in Kamerik.

 

600 sociale huurwoningen erbij tot 2030
Bijna alle prestatieafspraken met woningcorporatie GroenWest voor 2018 zijn behaald of lopen op schema. De wachttijden voor sociale huurwoningen zijn lang. Daarom werkt gemeente Woerden er samen met GroenWest aan om tot 2030 ten minste 600 sociale huurwoningen bij te bouwen, vooral voor de kleine huishoudens. Het grootste deel is al opgenomen in woningbouwprojecten. Zo komen er in de Houttuin (Middelland) 282 kleinere woningen op de markt, waarvan 30% sociale huur en 70% middeldure huur en goedkope koop. Hier is veel vraag naar door starters en ouderen. Daarnaast moeten er de komende jaren nog 250 sociale huurwoningen in concrete projecten opgenomen worden. In de vernieuwde Woonvisie is afgesproken dat 20% van de nieuwbouw tot 2040 voor sociale huur is, 10% voor middenhuur en 20% voor goedkope en betaalbare koop.

 

Doorstroming en starters
Doorstroming heeft de hoogste prioriteit. In de nieuwe Huisvestingsverordening is daarom vastgelegd dat woningzoekenden nog maar 25% van hun inschrijftijd verliezen als zij zich na het accepteren van een woning binnen een jaar weer inschrijven bij WoningNet. Dat maakt het voor mensen makkelijker om door te stromen naar een volgende huurwoning.
Om de kansen voor starters te vergroten, wordt vanaf 2020 een deel van de huurwoningen in Woerden, maximaal 20%, verloot. Inschrijftijd speelt hierbij geen rol, dus iedereen heeft evenveel kans op een woning. Daarnaast is regionaal de regeling Van Groot Naar Beter ingevoerd. Huurders van een sociale huurwoning van een woningcorporatie met minimaal vier kamers, krijgen voorrang op woningen met maximaal drie kamers. Het maakt niet uit hoe oud iemand is. Zo wonen mensen in een huis dat beter bij hun situatie past en komt er een grote woning vrij voor een gezin.

 

Actieprogramma Weer Thuis
Om goed voorbereid te zijn op de nieuwe taak beschermd wonen (per 2022) nemen GroenWest, Kwintes en de gemeente deel aan het actieprogramma ‘Weer Thuis’. Het doel hiervan is om mensen uit de maatschappelijke opvang of beschermd wonen beter te laten doorstromen naar een eigen woning inclusief goede begeleiding.

 

Woondeal
In juni dit jaar ondertekenden het Rijk, de provincie Utrecht en 16 gemeenten in de regio Utrecht (waaronder Woerden) de Woondeal. Het gaat hier om een langdurige samenwerking om de woningbouwproductie te versnellen, de betaalbaarheid te vergroten en excessen aan te pakken. In Woerden zijn Middelland, het stationsgebied en Snellerpoort versnellingslocaties.

Voor Middelland stelde de minister 500.000 euro beschikbaar, om de gebiedsontwikkeling te versnellen en de kennis die wordt opgedaan met een zogenaamd gebiedsfonds breder te laten delen.