Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Roetveeg Piet?

publicatiedatum: di 12 november 2019

In het AD van het afgelopen weekeinde stond een artikel over (zwarte?) Piet in Woerden. Het heeft Ruud Niewold gestoord dat de onlangs in Woerden huis aan huis verspreide sinterklaaskrant ‘volstaat met zwarte pieten’. Hij ziet ook graag roetveegpieten meelopen als Sinterklaas zaterdag 16 november weer zijn entree maakt in de stad.

 

verder melde hij aan het AD: "Het is weer typisch Woerden.

Overal is discussie over de kleur van zwarte piet, maar hier niet eens het begin van een discussie”, zegt het voormalig D66-raadslid. Niewold is nog wel politiek actief in Woerden. Hij geeft toe dat hij dit weekend met een tweet probeerde de discussie over de kleur van de zwarte pieten in Woerden op gang te brengen.

De tekst van zijn tweet (met cynische ondertoon):

,,Ook in Woerden is dit jaar weer stevig nagedacht over de kleur van de roetveegpiet. Men kwam uit op de kleur zwart. Hoe origineel en actueel.”

 

In het artikel ook een reactie van de Woerdense organisatie, ze waren, op zijn zachts gezegd, niet héél bij met deze actie, ook doet hun reactie vermoeden dat de intocht niet "heel veel kleur zal krijgen" (qua Pieten dan). 

 

Uitspraak organisatie: "bij ons mogen de 80 vrijwilligers zelf kiezen hoe ze geschminkt worden. En we maken ze niet zwart, maar bruin."

 

Lees het hele artikel  in het AD: HIER.

 

COMMENTAAR

Nu heeft Karel van den Bosch vele jaren in de organisatie gezeten en bij het publiek toen bekend als de "spreekstalmeester" (KLETSMAJOOR) van sinterklaas, zowel in de haven, bij de officiële ontvangst, als bij tal van andere sinterklaas aangelegenheden, hij is daarmee enkele jaren terug (2015) vrij plotseling gestopt.

 

VerPieteren?

We vroegen hem, als ervaringsdeskundige, dus om een reactie op bovenstaande discussie maar deze weigerde hij te geven omdat " hij dit kinderfeest niet vooraf al wil "verPieteren".

Ook zei hij van mening te zijn dat;  "elke actie om het feest te veranderen/verbeteren en zonodig aan te passen aan de huidige tijd oké is, maar dat het  slimmer lijkt om een beschaafde dialoog daarover, buiten het gehoor van peuters, te starten op 6 december!"

 

De discussie over Piet loopt al wat langer ( volgens sommigen al sedert 1927)

Wel is de discussie de laatste jaren behoorlijk fel geworden.

 

Verklaring uit 2016

Verklaring naar aanleiding van het rondetafelgesprek over de figuur van Zwarte Piet op 3 oktober 2016 op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, onder leiding van minister Asscher.

We doen afstand van elke vorm van bedreiging, geweld, polarisatie en agressie.  We doen een oproep tot kalmte en een beschaafde en respectvolle dialoog. We stellen het belang van het kind centraal.  We streven er naar het een feest voor alle kinderen te laten zijn.

 

Bovenstaande is een verklaring van de volgende partijen:

Gemeente Maassluis, RTL Nederland, Stichting Sinterklaasintocht Amsterdam, Stichting Stadsontspanning Utrecht, Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Sint Nicolaas Genootschap Nederland, Surinaams Inspraak Orgaan, Overlegorgaan Caribisch Nederland, Stichting Nederland wordt beter, Stichting Sint en Pietengilde, Detailhandel Nederland, Stichting Intocht Sint Nicolaas Dordrecht.