Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Expo 'Polder Depressie' op KunstPark

publicatiedatum: do 22 augustus 2019

Voor het KunstPark op 8 september is beeldend kunstenaar Theo van Meerendonk benaderd om invulling te geven aan het Museumlaantje. Anders dan andere jaren laat Van Meerendonk alleen eigen werk zien. De titel die Van Meerendonk voor de expositie koos is 'Polder Depressie'; een selectie van werk van de afgelopen jaren.

 

Theo van Meerendonk is dit jaar gevraagd als curator en hij volgt daarmee Mariëtte van Slagmaat en Mick van der Vooren op.

 

'Polder Depressie'

Weliswaar een zwaar thema voor een luchtig festival maar daarom niet minder op zijn plaats. Een expositie over zwaarmoedige jeugdherinneringen, koortsdromen en een lamgeslagen periode van depressie kenmerkt het autobiografische werk van Theo van Meerendonk. Je kent wellicht de spraakmakende projecten met gekleurde schapen of het werk dat Van Meerendonk door goudvissen liet schilderen. Dit werk werd uit het stadsmuseum in Woerden verwijderd nadat de museummedewerkers door extremisten werden bedreigd.

 

 Wederom weet Van Meerendonk ons te schokken, weliswaar op subtiele wijze, door kunst te tonen die niet zichtbaar is. Zoals de schilderijen van het omliggende polderlandschap van Woerden: dreigende onweersluchten en vallende avonden. Vaak zijn de schilderijen bedekt door teer die vervolgens weer van het doek wordt afgetrokken. Ook verbrandt Van Meerendonk vaak zijn landschapschildering, een ambivalente poging om aan de ene kant herinneringen vast te leggen en ze vervolgens weer met vuur te vervagen. Wellicht om te ontsnappen aan het verstikkende, kortzichtige, dorpse klimaat waar geen ruimte bleek te zijn voor een andersdenkende.

 

Hoge toren

Tijdens KunstPark bouwt Van Meerendonk voor één dag een toren van 7 meter op, met schilderijen van glas die met menie, teer en betumen beschilderd zijn. De 'doorzichtige' schilderijen verbeelden een koortsdroom die Van Meerendonk tijdens een kinderziekte kreeg.

 

In 1996 deed Theo al van zich spreken, hij bivakeerde tijdens kunstmanifestatie Singelkust op een vlothuis met de titel: "De opkomst en ondergang van een softdrugs verkooppunt “

Het gaat ook nu weer bijzonder worden: Komt dat zien!

 

Ook op de kunstmarkt

 

Pitch Je ding

voor het nieuwe culturele seizoen?
KunstPark en Cultuur Platform Woerden brengt jouw culturele platformpje naar Woerden op 8 september!
Kom naar het KunstPark, klim erop, pak 'three minutes of fame' en promoot jouw voorstelling, tentoonstelling, optreden, concert, boeklancering of welke culturele uiting dan ook!