Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Lezing "Het Wassende Water"

publicatiedatum: vr 16 augustus 2019

Gé Vaartjes is kenner van Herman de Man en een enthousiast verteller. Aansluitend op de tentoonstelling Boeren van Toen (begin september, de datum volgt nog) gaat hij bij zijn lezing dieper in op het boek Het Wassende Water. Citaten uit Het Wassende Water zijn onderdeel van de expositie in het stadsmuseum.

 

Ze laten de keerzijde zien van de soms romantische weergave van het boerenleven door de schilders van de Haagse school. De in Woerden geboren schrijver Herman de Man vertelt hier prachtig over in Het Wassende Water  (1925). Deze oer-Hollandse klassieker gaat over het leven van een boerenzoon in de Lopikerwaard vol plichtsbesef en zelfopoffering.
Gé Vaartjes gaat dieper in op de achtergronden van dit boek en op de persoon va Herman de Man.

Lezing Gé Vaartjes over Het Wassende Water

"biograaf Gé Vaartjes helder. Hij werd gefascineerd door de dramatiek rond Herman de Man: ‘Het ging mij in eerste instantie om het leven, zijn boeken kwamen er min of meer bij.’"

In de door hem geschreven biografie tekent Gé Vaartjes Herman de Man als een idealistische, maar vooral gekwelde, rusteloze zoeker, die een actief en avontuurlijk leven leidde.