Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

(on) Duidelijkheid Millieustraat beleid.

publicatiedatum: vr 19 juli 2019

Onder de kop "Inleveren bouw- en sloopafval op Milieustraat wordt goedkoper" ontvingen we een gemeentelijk persbericht over deze wijziging. Maar er zijn wel een paar vragen bij dit bericht te stellen. bijvoorbeeld wordt het echt goedkoper en voor wie? Is dit ook echt beter voor het millieu en de Woerdenaren? Lees het complete artikel en de vragen hieronder.

 

Inleveren bouw- en sloopafval op Milieustraat wordt goedkoper
Vanaf 1 augustus daalt het tarief voor het inleveren van een kuub bouw- en sloopafval bij de Milieustraat van € 60,- naar € 40,-. (1) Tegelijkertijd komt er een einde aan het gratis aanbieden van maximaal een kwart kuub bouw- en sloopafval per bezoek. Wethouder De Weger: ‘Deze service zorgde voor veel onduidelijkheid onder bezoekers. Met dit nieuwe tarief dat voor iedereen geldt, scheppen we duidelijkheid.’

Service blijft behouden
(2) De gemeente is wettelijk niet verplicht om bouw- en sloopafval in te nemen en te verwerken maar wil deze service wel graag blijven aanbieden aan inwoners. De verwerkingskosten van dit type afval zijn echter hoog en stijgen jaarlijks. De Weger: ‘De inkomsten uit het aanbieden van bouw- en sloopafval dekten vorig jaar nog geen kwart van de kosten voor het afvoeren en verwerken ervan. We willen de afvalstoffenheffing voor alle inwoners niet meer extra belasten met deze kosten van een relatief kleine groep inwoners.’ (3)
Duidelijkheid
Per 1 augustus 2019 kunnen inwoners dus ook een kleine hoeveelheid bouw- en sloopafval niet meer gratis aanbieden bij de Milieustraat. ‘Het was voor veel bezoekers onduidelijk hoe dit nu werkte: mocht dit bijvoorbeeld maar een keer per jaar of meerdere keren? Nu is het voor iedereen duidelijk want je betaalt altijd een vast bedrag per kwart kuub, ongeacht de hoeveelheid.’
Bron: Gemeente Woerden

 

Vragen bij deze maatregel van Redactie CultuurLokaal.

  1. Als er een eind komt aan het "ïets" (kwart kuub) gratis kunnen aanbieden betekend dat dat "iets" goedkoper wordt?
  2. Innemen is misschien niet verplicht, maar als het gevolg is dat, zoals in veel andere gemeenten, vaak bouw en sloopafval in de natuur en op afgelegen plekken "gedumpt" gaat worden is dan met de hoge kosten van het ruimen en schonen hiervan geen hoge (hogere) kosten (bijv. voor afvalstoffenheffing) het gevolg? en is dit onderzocht ?
  3. Veel mensen (bijna alle inwoners van Woerden denken wij) doen maar 1 of 2 x in hun leven een heel ingrijpende klus die bouw en sloopafval opleveren. Is hier geen sprake van een probleem dat niet bij alle Woerdenaren speelt maar bij een kleine groep bedrijen en "beroepsklussers"?

Het lijkt ons dat dit eigelijk een te ondoordachte, ietwat rare en dure maatregel voor gewone bewoners die, soms maar 2 of 3 keer in hun leven een kleine hoeveelheid sloopafval inleveren en mazzel voor de beroepsmatige of hobbykluusser die elke week meer dan een kwart kuub aanleveren.

Of het nu duidelijker zal worden is de vraag, is bijvoorbeeld iets wat je uit je tuin "sloopt" boom, houten plantebaak, schutting, schuur, of grindtegels ook bouwafval?

 

Bovendien is er het risico op meer (zwerf) bouw en sloopafval achtergelaten in sloot of park met de bijbehorende kosten voor millieu en gemeenschap!