Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Jillis Achterberg in het blad Atelier

publicatiedatum: do 18 juli 2019

De winnaars van de Grote Atelierprijs zijn bekend. "De vrouw of het vrouwelijke uitbeelden..." was de opdracht die Atelier-lezers kregen. Kunstkring: "Met enige trots zien we onze Jillis Achterberg op een welverdiende 11e plaats op een record aantal inzendingen van dit landelijke blad".

 

We kennen het portret, het portret van zijn Annet wat we bij de Rembrandt-expositie in het Stadsmuseum konden bewonderen. Drie jaar geleden viel Jilles bij het blad Atelier met zijn eigen portret ook al in de prijzen.

 

 

Achtergrond

Jillis is geboren te Woerden, waar hij nog steeds zijn atelier heeft. Hij ontwikkelde zich aldaar vanaf 1965 onder toezicht van  Henk Schippers tot klassiek- en realistisch kunstenaar. Het experimenteren met onderwerp en middelen, als mede ook het bestuderen en laten bekritiseren zijn sterk bepalend voor een  kunstenaar. Een studie aan de academie (Artibus) te Utrecht brengt de kunstenaar de noodzakelijke verdieping naar vaardigheid en beheersing van het “ oude ambacht”.

Veel bewondering heeft Jillis voor de technieken van de “ oude meesters”, maar ook voor een aantal hedendaagse Realisten, waaronder Cornelis Le Maire, met soms de verleiding naar het Modernisme. Inspiratie wordt in zijn directe omgeving gevonden, schoonheid is nabij.

 

   In het bijzonder gaat het hem om de compositie en een samenspel van diepte, kleur,licht en donker, ook wel “Claire Obscure”genoemd. Het uiteindelijke resultaat wordt daarbij sterk bepaald door het glacis van de diverse dunne laagjes olieverf op paneel en doek. Jillis heeft zich  in zijn schildersbestaan vooral toegelegd op olieverfschilderijen. Met name schilderijen in de Rembrandtstijl en “Het Groene Hart“ met zijn oerhollandse luchten, maar sinds hij gepensioneerd is heeft hij ook veel plezier in het schilderen in acryl. Vooral bloemen en fruit hebben op dit moment zijn interesse.

 

bron: http://www.kunstexpo.be/