Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbrief



Items voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Jongeren naar kloostergemeenschap Taizé

publicatiedatum: za 13 juli 2019

Morgen 14, tot en met 21 juli gaan 8 jongeren o.l.v. ds. Joost Schelling vanuit Woerden naar het oecumenisch jongerenklooster in Taizé (Frankrijk) enn populaire bestemming voor, veelal religieuze, jongeren. Jaarlijks bezoeken tienduizenden jongeren (groepen) dit klooster, waaronder ook zo’n duizend jongeren uit Nederland. Ook zijn er in het najaar Taizé-gebeden in de Woerdense kerken.

 

Het afgelopen seizoen hebben pastor Janneke Stam (Parochie Pax Christi) en dominee Joost Schelling (pionier Twintigers Woerden) hun best gedaan om reisgezelschap vanuit Woerden te formeren.

En dat is nu dus gelukt. Helaas kan Janneke Stam zelf niet mee vanwege een heupoperatie. Gelukkig is de kersverse pionier van Het Baken, Martine van der Herberg, zelf ook deelnemer, bereid gevonden haar plekje in te nemen.

 

Verblijf in Taizé
Op zondagmorgen 14 juli worden ze vanuit een kerkdienst in de Opstandingskerk, die om 9.30 uur begint, uitgezwaaid. Later die dag hopen ze in Taizé aan te komen en daar een plekje op de camping in te nemen. In Taizé zullen ze een week meedoen met het ritme van dit klooster. Veel tijd wordt er ook besteed aan internationale contacten en geloofsgesprekken met leeftijdsgenoten van over de hele wereld. Op zondagmiddag 21 juli keren ze weer in Woerden terug.

 

Taizé populaire bestemming voor Europese jongeren
Jaarlijks bezoeken tienduizenden jongeren uit de gehele wereld dit klooster in Frankrijk om door liederen, gebeden en stilte te worden geraakt. De initiatief nemende voorgangers hebben ook zelf diverse keren jongrenreizen vanuit andere plaatsen naar Taizé begeleid.

 

Introductie van Taizé in Woerden
Joost Schelling en Janneke Stam wilden ook graag Woerden met deze meditatieve en verstillende spiritualiteit en vieringen laten kennismaken. De afgelopen twee seizoenen lieten ze Woerden al met deze vieringen kennismaken en nu is dus ook een eerste jongerenreis een feit. Vanaf komend najaar beginnen ook weer de doordeweekse Taizégebeden in de Woerdense kerken. En natuurlijk hopen ze in 2020 ook weer een jongerenreis te organiseren. En er dan ook samen naar toe te kunnen gaan.