Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Feest in Westdampark

publicatiedatum: zo 7 juli 2019

Feestelijke oplevering opgeknapt park, Parijse Brug en Vogelbuurt, start 15.15 uur op de Parijse brug. De aanwezige stadsomroeper laat het woensdag 17 juli iedereen vast luid en duidelijk weten: er is daarna van alles te zien en te doen in het park. Naast de omwonenden, betrokkenen en bouwers zijn ook alle inwoners van harte welkom.

 

Zomers Festival

De Parijse Brug en het Westdampark liggen er na een maandenlange opknapbeurt weer prachtig bij. Ook de reconstructie van de Vogelbuurt is met het aanbrengen van de laatste beplanting afgerond. Alle reden voor een feestelijke oplevering in de vorm van een zomers festival op woensdag 17 juli met activiteiten voor jong en oud. Wethouder Arthur Bolderdijk: ‘Het historische park is weer klaar voor de toekomst en ook de tachtig jaar oude Parijse Brug kan weer vele jaren vooruit als verbinding tussen de Vogelbuurt en het centrum.’

Beleef het park
Geniet onder andere van muzikale optredens of leef u uit bij het boogschieten of de Silent Disco. Wandel rond met een gildegids of ga in gesprek met politie, architect of aannemer. Ook voor kinderen zijn er allerlei leuke activiteiten zoals een springkussen en een goochelaar.

Westdampark weer als nieuw
Het Westdampark was toe aan een renovatie. Zo is de beschoeiing vervangen, zijn voetpaden voorzien van een nieuwe verharding en werden er nieuwe bomen en groen aangeplant. Ook was er aandacht voor de aankleding zoals bankjes, prullenbakken en het aanlichten van bomen door spots. Wethouder Arthur Bolderdijk: “Omdat het Westdampark er is voor iedereen, gaf de gemeente daarnaast ruimte aan burgerinitiatieven. Zo komt op initiatief van ‘de meiden van Breuren’ een Sofa van Woerden in het park en de Woerdense Scouting krijgt een eigen plek in het park in de vorm van een mooie plaquette. En op initiatief van Bolton wordt het beeld ‘de Stadsomroeper’ geplaatst op de Westdam. De opknapbeurt geeft het Westdampark een kwaliteitsimpuls en maakt het voor iedereen weer tot een mooi en uitnodigend park.”

 

Flaneren over de Parijse Brug
De Wilhelminabrug -in de volksmond de Parijse brug- kreeg eveneens een grote onderhoudsbeurt. De brug heeft een nieuw brugdek en ook de leuningen en verlichting zijn gerenoveerd. De brug is al in gebruik sinds 1939 en was afgelopen mei dus tachtig jaar oud. Net als bij de opening in 1939 wandelen de burgemeester en wethouder met een stadsomroeper achter de fanfare aan over de Parijse brug voor de start van de openingshandeling en het feestje.

 

Reconstructie Vogelbuurt afgerond
De reconstructie van de Vogelbuurt vond vorig jaar al plaats met werkzaamheden aan de riolering, straatwerk, verlichting en groen. Alleen was toen de juiste beplanting nog niet voorhanden. Met de laatste aanplanten in juni is ook deze reconstructie nu volledig afgerond.

 

Programma 17 juli.

  • 15.15u verzamelen bij de Parijse Brug
  • 15.30u wandelen achter de fanfare Excelsior aan naar het oude Raadhuis
  • 15.55u onthulling beeld ‘de stadsomroeper’ en overhandiging reliëf door burgemeester Molkenboer, wethouder Bolderdijk en directie Bolton
  • 16.00u stadsomroeper nodigt iedereen uit om mee terug te lopen naar het feest in het park
  • 20.00u afsluiting

 

Stadsomroeper en reliëf
Burgemeester Molkenboer, Wethouder Bolderdijk en de directie van Bolton onthullen het beeld ‘de Stadsomroeper’ in de tuin van het voormalig gemeentehuis aan de Westdam in Woerden. Het beeld heeft altijd een plekje gehad bij het gemeentehuis. Op de plek waar vroeger de stadsomroeper van Woerden zijn belangrijke berichten aan de bevolking van Woerden meedeelde, wordt dit beeld nu herplaatst.
In het oude gemeentehuis overhandigt de burgemeester in bijzijn van genodigden het reliëf aan Bolton. Dit reliëf is in 1980 gemaakt door Jos van Dormolen in opdracht van de Industriële Club (voorloper van het huidige Ondernemerskring Woerden). Deze club bood het kunstwerk (van 4x2 meter) in 1980 aan bij de renovatie en uitbreiding van het voormalig gemeentehuis aan de Westdam. Het reliëf is nu ook teruggekeerd in het pand waarvoor het was bestemd en ontworpen.
Jos van Dormolen maakte ook de haan van de Bonaventurakerk.