Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Bermen vol bloemen

publicatiedatum: ma 24 juni 2019

De bermen staan in de zomer vol mooie bloemen. Ook andere grasstroken hebben een rijk gevarieerde flora. Toch, meld de gemeente, moeten we maaien om zo de bermen bloemrijk te houden of soms ook om verkeersonveilige situaties of overlast te voorkomen. We leggen graag uit waarom dit zo is.

 

Ecologisch maaien
De komende jaren krijgen bloemen en planten de ruimte om volledig tot bloei te komen. Niet alleen de bermen langs de wegen, maar ook in het centrum wordt het bloemrijker. De gemeenten Woerden en Oudewater stimuleren biodiversiteit en ecologisch maaien is dan ook het uitgangspunt. Dit betekent dat een groot deel van de begroeiing van de bermen langer blijft staan. Hierdoor ontstaat er een langer nectarseizoen voor allerlei insecten en hebben kleine zoogdieren en amfibieƫn een betere leefomgeving.

 

Maatwerk voor iedere berm of groenstrook
Het is best ingewikkeld om uit te leggen waar, wanneer en hoe je moet maaien. Dat moet duidelijk worden uitgelegd aan de mensen op de maaimachines. De ene berm is de andere niet en de standaard van een meter maaien van de berm, gaat niet in alle gevallen op. Daarnaast hebben we te maken met voedselrijke of juist voedselarme bodems, bermen langs een waterkant en rietkragen. De groei en bloei van de vegetatie is afhankelijk van de bodem en hierop zal het aantal maairondes afgestemd moeten worden. Hierdoor zal de ene berm er anders uitzien dan de andere en wordt er op een bepaalde strook vaker of juist minder gemaaid.

 

Verkeersonveilige situaties
Ondanks dat we een rijk gevarieerde flora toejuichen, hebben we ook de taak dat weggebruikers op een veilige wijze gebruik van de weg kunnen maken. Begeleidende bebording en bakens moeten goed zichtbaar zijn en ook de kruisingen moeten op vrijwel alle plaatsen kort worden gehouden. Deze zogeheten zichthoeken moeten kruisend verkeer, dus ook fietsers vanaf fietspaden, overzicht bieden. Net als uitritten van bewoners en bedrijven die door hoog gras geen veilig zicht meer hebben op het naderende verkeer. Uitzonderingen zijn enkele kruisingen in het buitengebied waarvan we zeker weten dat dit locaties zijn waar weinig verkeer rijdt.

 

In sommige gevallen, denk aan een aantal rotondes, wordt er opzettelijk met hoog groen gewerkt om de snelheid omlaag te brengen. Immers geen overzicht zorgt ervoor dat de meeste weggebruikers hun snelheid hierop aanpassen. De rotonde bij de Maranathakerk in Woerden is hiervan een voorbeeld.