Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Rollepaal in Harmelen

publicatiedatum: vr 21 juni 2019

Op vrijdag 14 juni is een replica van een rollepaal op het jaagpad langs de Leidsche Rijn in Harmelen ingehuldigd door wethouder Tymon de Weger. Daarbij waren diverse inwoners van Harmelen en andere geïnteresseerden aanwezig. Een rollepaal is een hulpmiddel om door mens of paard voortgetrokken schepen een bocht te laten maken.

 

Tijdens de inhuldiging is gedemonstreerd hoe vroeger goederen werden vervoerd en hoe een rollepaal bij een bocht werd gebruikt.
Op het jaagpad trekken drie mannen in scheepskleding een trekschuit met een touw voorwaarts. Een vierde man loopt met een touw achteraan bij de boot en er is nog iemand met een peddel op de boot.
Bij de rollepaal wordt het touw om de paal gerold om het schip langs de bocht te laten varen.
De trekschuit is volgeladen met groente, kaas, bloemen en balen hooi, omdat vervoer van personen en goederen vroeger hoofdzakelijk via de waterwegen plaatsvond.

 

Harmelen ligt centraal en had vroeger transporten over water naar Utrecht, Leiden, Gouda, Woerden en zelfs Amsterdam. De Leidsche Rijn met het jaagpad was toen voor vervoer vergelijkbaar met wat tegenwoordig de A12 is.

 

Stichting Hugo Kotestein

Door de plaatsing van een replica rollepaal op het jaagpad wordt het historische belang van jaagpad en rollepaal in Harmelen als erfgoed in ere gehouden.
De bouw en de inhuldiging van de rollepaal is een initiatief geweest van Stichting Hugo Kotestein voor bescherming en stimulering van cultureel erfgoed.

 

Foto gem Woerden