Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Graskaasdag 2019

publicatiedatum: do 13 juni 2019

Het Klooster Popkoor verwelkomde op 1 juni j.l. de Graskaas op het Kerkplein met het Woerdense kaaslied ‘Hoera, hij is volvet’. John de Goey won vorig jaar de strijd om de grote graskaas. Hij had bedacht om de kaas publiekelijk te verkopen voor een goed doel. Dat goede doel bleek het woerdense Daan Theeuwes Centrum te zijn.

 

De cheque wordt door de vrouw van John de Goey –  bekend als de minister van financiën – overhandigd aan Daan en zijn vader.
Daarna werd het tijd voor serieuze zaken: met het luiden van de kaasbel opent burgemeester Victor Molkenboer de Graskaasdag en vervolgens keurde hij de Graskaas samen met kaaskeurmeester Jos van Riet.


Onder de bezielende leiding van veilingmeester Jacques de Koning werden de eerste graskaas van het jaar en de grote Graskaas geveild. Elk jaar weer een spannend spektakel! Een deel van de opbrengst ging dit jaar naar de Stichting Leergeld Groene Hart en het Prinses Maxima Centrum.


Ondanks verwoede pogingen van de Woerdense kaashandelaren en bedrijven ging een bodegraafse handelaar aan de haal met de grote (150 kg zware) graskaas. Die wisselde voor €14.500 van eigenaar en dat bedrag is wel een hoger geweest heren  (2015 – €20.100, 2016 – €23.000)!


Na de veiling gingen de kaashandelaren de aangevoerde partijen aanschouwen en begon de handel tussen boeren en handelaren, authentiek met ‘handjeklap’.

 

Tekst en foto's Hans Pieters.

Alle graskaasdag foto's van Hans zien? KLIK HIER


Het Klooster verzorgde die middag een uitgebreid showprogramma.