Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Wat je niet weet,”

publicatiedatum: zo 12 mei 2019

In het Klooster in Woerden zijn zaterdag dor jongeren tussen 12 en 18 jaar twee indrukwekkende voorstellingen gegeven met de titel ” Wat je niet weet, kun je ook niet vertellen” Met deze voorstellingen sloten zij aan bij het Theater na de Dam, met voorstellingen over wat er in "hun" stad gebeurd is in de jaren ’40-’45.

 

Voorstelling over oorlog maakt indruk

 

De jongeren in Woerden vertelden het verhaal van 16 Joodse onderduikers in het pand Rijnstraat 37 van eigenaar Jan van Elk. Van deze onderduikers die allen tijdens een razzia werden afgevoerd, kwam er niemand meer terug. Ook Jan van Elk gaf zichzelf aan en hij is ook niet meer teruggekomen.

De jongeren speelde de situatie levendig na, de irritaties, de ruzies, de honger, de verveling, af en toe pret met elkaar, maar bovenal angst tijdens die onderduikperiode . En maakte ze de wanhoop duidelijk die toeslaat bij een permanente angst voor verraad.


Kaarsjes voor Joodse onderduikers

Na afloop van de voorstelling werd het publiek gevraagd de overledenen te herdenken door een kaars te brengen naar het pand met de naam Rijn 37, tegenwoordig aan de Rijnstraat 75a. Hier werd in groten getale gehoor aangegeven. Het plaatsen van de kaars en het lezen van de tekst boven de deur maakten op de deelnemers grote indruk. Veel mensen bleken het verhaal niet te kennen, terwijl ze toch vaak langs het pand komen.