Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Beeldcollectie Arnold Miltenburg

publicatiedatum: wo 1 mei 2019

De Woerdense cineast Arnold Miltenburg heeft zijn film- en videocollectie overgedragen aan het Stadsmuseum en het Regionaal Historisch Centrum (het RHC). Miltenburg maakte zijn eerste film in 1972 ten gelegenheid van het 600 jaar stadsrechten van Woerden, in die film zie je alle evenementen en een groot deel van de Woerdenaren verkleed rondlopen.

 

Op 23 april overhandigde Arnold Miltenburg zijn films uit de periode 1972-2015 aan het Stadsmuseum en het Regionaal Historisch Centrum Rijnstreek en Lopikerwaard. Het museum kan in de toekomst putten uit het filmmateriaal voor presentaties, het archief gaat ervoor zorgen dat het materiaal bewaard en toegankelijk blijft.

 

“In het begin was het pure hobby voor me. Een beetje pionieren. De film Woerden 600 jaar was mijn eerste openbare film. Hij geeft een fraai beeld van de feestelijkheden in dat jaar, sinds mensenheugenis het mooiste jaar uit de geschiedenis van Woerden.

 

Woerden Journaal

Daarnaast probeerden mijn vrouw (Coby, red.) en ik elk jaar een journaal te maken van Woerden.

Die werden goed ontvangen. Het eerste journaal werd in 1975 vertoond, daarna nog vele jaren, meestal in Concordia voor een publiek van 150/200 mensen..

 

Vanaf 1984 is Arnold Miltenburg professioneel filmer. “Een moeilijke markt. Door de hoge kosten maakten bedrijven eens in de tien a vijftien jaar een film op celluloid. Dat veranderde wel toen video geïntroduceerd werd maar nog altijd waren de kosten voor een lange film erg hoog. De films over Woerden deden we er een beetje bij omdat ze niets opleverden.”

 

Miltenburg is al geruime tijd gestopt met het maken van films, wel vertoonde hij  tot enkele jaren terug nog regelmatig beeldmateriaal over Woerden vaak gemaakt door hemzelf maar soms ook  door anderen zoals beelden van Van der Vooren Sr. uit 1934.

 

Voor Miltenburg is het belangrijk dat zijn werk in de toekomst gebruikt kan worden in presentaties van het Stadsmuseum. Daar is het museum blij mee. Het RHC gaat ervoor zorgen dat de originele filmbanden onder de juiste condities bewaard worden en het gedigitaliseerde materiaal te raadplegen zal zijn voor alle belangstellenden. Zo wordt een uniek stukje historisch bronnenmateriaal veilig gesteld voor de toekomst.

Eén band bevat materiaal dat niet van Miltenburg zelf is: daarop zitten opnames uit de jaren '30, gemaakt door de vader van de Woerdense fotograaf Jaap van der Vooren, die zelf ook bij de overhandiging aanwezig was. Miltenburg zorgde voor de digitalisering en volgens hem zijn dit de oudste bewegende beelden van Woerden.

 

you tube

 Door op bovenstaande link "You tube"  te klikken kan je veel filmmateriaal van Miltenburg bewonderen.