Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Lintjesregen 2019

publicatiedatum: zo 28 april 2019

Bij de jaarlijkse lintjesregen op 26 april ontvingen elf Woerdenaren uit handen van burg. Victor Molkenboer een Koninklijke onderscheiding in de Petruskerk. In Den Haag ontving de twaalfde Woerdenaar haar onderscheiding van de Minister van Defensie. in Rhenen. Mevr. Kamerbeek uit Rhenen kreeg daar een onderscheiding i.v.m. de treinramp in Harmelen.

 

Hoewel de lintjesregen jaarlijks terugkomt, is de feitelijke uitreiking voor hen die het aangaat, als het even kan, een verrassing is.

 

Doorgaans gaat het om stads- en dorpsgenoten die zich belangeloos voor anderen inspannen, veelal na jaren vrijwilligerswerk, (opvallend vaak van kerkelijke aard).

 

Meestal worden ze met een list naar de plaats van de uitreiking gelokt, heel vaak, bijvoorbeeld, zijn ze in de veronderstelling dat het om een lintje voor iemand anders gaat.

Daar blijken ze dan zelf in de schijnwerpers te staan, omringd door familie en vrienden.

 

Wie kregen er welk lintje in Woerden.

Leden in de Orde van Oranje-Nassau

• Ton Boonekamp (Woerden)
• Ernst Meijer (Woerden)
• Ton van Vliet (Woerden)
• Wim de Kruif (Harmelen)
• Geri Spijker (Woerden)
• Theo Verhoef (Harmelen)
• Otto Rautenberg (Woerden)
• Antonio del Rosario (Woerden)
• M. Hagendijk-Sluijter (Woerden)
• Dick de Vries (Woerden)
• Dick Staal (Woerden)

 

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

In Den Haag ontving de twaalfde Woerdenaar haar Koninklijke onderscheiding uit handen van Minister van Defensie Ank Bijleveld. Inga Severs-Both (Woerden) is nu Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

De treinramp in Harmelen

Een bijzondere vermelding in Rhenen. Mevr. E.S. Kamerbeek verloor in 1962 haar vader bij de treinramp in Harmelen. Toen ze veertig jaar later de NS benaderde voor een herdenking kreeg ze nul op het rekest: de NS had geen herdenking gepland en wilde er ook niet aan meewerken. Voor mevrouw Kamerbeek was dat een startsein om zich in te zetten voor een monument voor alle treinslachtoffers uit Nederland. En dat landelijk monument kwam er. Het werd twee jaar later, in 2004, onthuld in Utrecht.

 

Wij feliciteren allen van harte met deze mooie en terechte erkenning!

Hoe krijg je een lintje?

Voor een uitreiking tijdens de eerstvolgende Algemene Gelegenheid (lintjesregen), moet, meestal in de zomerperiode voorafgaand aan de lintjesregen een verzoek bij de burgemeester zijn ingediend.

Wie bepaalt of iemand een onderscheiding krijgt?
Een voorstel wordt ingediend bij de burgemeester van de woonplaats van de kandidaat. Deze geeft een advies en stelt het dossier in handen van de commissaris van de Koning. Ook deze geeft een advies. Vervolgens belandt het dossier bij de Kanselarij der Nederlandse Orden. De Kanselarij legt het dossier voor aan het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit Kapittel adviseert de minister ‘die het aangaat’ over het wel of niet toekennen van een onderscheiding. De minister besluit of het advies wordt overgenomen en zal bij een positief advies Zijne Majesteit de Koning voorstellen de onderscheiding toe te kennen.
Wat is een Kapittel?
Een Kapittel is een adviescollege dat de ministers adviseert over benoemingen in een ridderorde. Er zijn twee Kapittels: het Kapittel voor de Civiele Orden (dat adviseert over de Orde van Oranje-Nassau en de Orde van de Nederlandse Leeuw) en het Kapittel der Militaire Willems-Orde. De Kanselarij der Nederlandse Orden ondersteunt beide kapittels.
Wie komen in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding?
Verreweg de meeste onderscheidingen worden toegekend aan vrijwilligers. Denk aan vrijwilligers bij sportverenigingen, voedselbanken, carnavals- of buurtverenigingen, zorginstellingen, maar ook pleegouders of mantelzorgers. Daarnaast kunnen onderscheidingen worden toegekend aan personen die weliswaar een betaalde functie hebben, maar daarin bijzonder hebben gepresteerd en daarmee de maatschappij een dienst hebben bewezen.

 


Wat is het verschil tussen Lid, Ridder of Officier in de Orde van Oranje-Nassau?
In welke riddergraad iemand wordt benoemd hangt af van de uitstraling en de betekenis van de maatschappelijke verdiensten.

 

Een voorbeeld: beperken de maatschappelijke verdiensten zich tot de gemeentegrens, dan wordt meestal de graad Lid toegekend. Hebben de verdiensten een meer regionale of landelijke uitstraling, dan wordt vaak de graad Ridder toegekend.

 

Bij landelijke of internationale verdiensten is de graad Officier meestal passend.

De drie andere graden in deze ridderorde (Commandeur, Grootofficier en Ridder Grootkruis) worden zelden toegekend.