Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Vrije Streken Kunstkring

publicatiedatum: za 27 april 2019

op vrijdag 10 mei is de opening door Anna Koldeweij (kunsthistorica) van de tentoonstelling "Vrije Streken" Vanaf 11 mei de expositie met werken van leden van de jubilerende Kunstkring Woerden (50 jaar!), bezoeken. Voor deze gelegenheid lieten de leden zich inspireren door Rembrandt. En in het kader van het jubileum delen ze ook cadeautjes uit!

 

Dit jaar is het drie en halve eeuw geleden dat de grootste schilder uit de Gouden Eeuw, Rembrandt van Rijn, overleed. In Woerden houden leden van de Kunstkring de herinnering aan de grote meester levend.

 

50 Jaar

De Kunstkring Woerden werd 300 jaar na het overlijden van Rembrandt opgericht en viert in 2019 het 50-jarig bestaan. Dat jubileum staat in het teken van Rembrandt. De leden werden uitgenodigd een op Rembrandt geïnspireerd werk te maken voor een tentoonstelling in het Stadsmuseum Woerden onder de titel: Vrije Streken. Alles mag, als maar te zien is dat Rembrandt de inspiratiebron is.


In maart beoordeelden manager Arja van Veldhuizen en conservator Stephanie Rompa de werken.

 

In veel werken was de invloed van Rembrandt duidelijk voelbaar. Niet alleen het artistieke niveau en het ‘Rembrandt-gehalte’ van de kunstwerken speelde een rol bij de beoordeling, ook werd gezocht naar mooie combinaties voor de tentoonstelling.

 

De tentoongestelde verzameling is divers maar alle 36 stukken zijn geïnspireerd op het oeuvre van de 350 jaar geleden overleden meester-schilder Rembrandt van Rijn.

 

U bent van harte welkom bij Vrije Streken.

 

 

Traktaties
• Op de foto zoals Rembrandt.De studio is open op 15 mei van 15:00-17:00, 26 mei van 14:00-17:00
en 1 juni van 14:00-17:00. 

• Verhaal op zaal. De leden van de Kunstkring geven uitleg bij hun eigen werk op
12 mei, 25 mei en 2 juni tussen 14:00-15:00.

• Lezing door kunsthistoricus Max Put over Rembrandt en zijn oeuvre in de grote zaal van Concordia op 16 mei van 20:00 tot 21:30 uur.

 

Het thema 'Rembrandt' werd op veel verschillende en soms verrassende manieren vertaald. Sommige leden bleven dichtbij een door Rembrandt gemaakt schilderij, anderen kozen voor een eigentijdse opvatting van een zeventiende-eeuws werk. Abstracte kunst is er ook, net als een hedendaagse impressie van de grote, witte kragen die in de Gouden Eeuw in de mode waren. Keramiek, bijvoorbeeld de handen van professor Tulp van De anatomische les, foto's en een bijna twee meter hoge constructie completeren de expositie.

 

Aan de jubileumtentoonstelling doen de volgende leden mee: Theo Aarsen, Jillis Achterberg, Bianca Isabella Arendse, Lydia Baarda, Martien Bakhuizen, Ria Blom, Lottie de Bruin, Sietse Goverts, Tineke Hoepman, Jeannette Huizenga-Luteijn, Lia van Kesteren, Helga van Kleef, Nelleke Kuijpers, Maria Margraf, Gerdien Meijnen, Didi Mooiman, Hannah Neijssel, Koos van den Nieuwendijk, Aart Sliedrecht, Marlouke San Giorgi, Jan Vermaat, Iman Vroman, Ido Vunderink en Joanne Wienk .