Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Expositie "Verzet" in Petruskerk

publicatiedatum: zo 21 april 2019

Verzet is het thema van een tentoonstelling die leerlingen van 5 Havo van het Kalsbeek College in de Petruskerk houden. Zij interviewden en fotografeerden mensen die op een of andere manier met verzet te maken hebben gehad. De foto’s zijn tot en met 11 mei in de kerk te zien.

 

Het project is een samenwerking tussen het Kalsbeek College en de Stichting 4 en 5 mei Woerden.

 

Dat gebeurt nu voor de tweede keer. Docent beeldende vorming Claudia van Putten zorgde voor de begeleiding. Vorig jaar werd “Vrijheid” als thema gekozen, ditmaal dus “Verzet.” Dat thema is breed uitgewerkt. Niet alleen het verzet uit de Tweede Wereldoorlog kwam aan bod, ook onder meer dat tegen de Chileense dictator Pinochet, of het verzet tegen de Syrische president Assad. Van een heel andere categorie is het verzet tegen traditionele verwachtingen, dat in een interview met twee lesbische moeders aandacht krijgt.

 

Femke Buitenhuis en Tineke Habben Jansen maakten kennis met weer een andere kijk op verzet tijdens hun interview met Leo Mol. Mol werd in 1991 uitgezonden naar Irak, waar hij als chemisch specialist bommen en granaten hielp ontmantelen.
“Apart,” is de reactie van Femke (17) op de vraag hoe het was om een veteraan te interviewen. “Wij hadden ons voorbereid op het gesprek, maar we hielden ons niet aan de vragen die we wilden stellen. Hij was zo bezig met ons zijn eigen verhaal te vertellen, dat het onbeleefd zou zijn om daar met allerlei vragen tussen te komen. We kwamen er eigenlijk niet doorheen.”


Voor de beide scholieren was de annexatie van Koeweit door Irak in 1990 en de aansluitende operatie “Desert Storm,” waarbij het Irakese leger werd verdreven, een ver-van-mijn-bedshow. “We hadden verwacht dat hij aan het front zou hebben gevochten, maar het werk dat hij deed, gebeurde meer achter de schermen,” vertelt Femke. “Hij wilde heel graag zijn eigen verhaal vertellen. We probeerden heel erg om te vragen naar emoties, maar daar ging hij nauwelijks op in.”


Dat betekent niet dat de meiden geen compleet beeld kregen van zijn uitzending naar Irak. Met name het feit dat de militairen niet in een gespreid bedje kwamen, maar heel veel zelf moesten regelen en organiseren, maakte indruk. “En pas toen hij zo uitgebreid over zijn werk vertelde, werd duidelijk wat hij daar had gedaan. Daarom was het ook zo vet om hem te interviewen. Of misschien is vet geen goed woord: interessant.”


De tentoonstelling is tijdens de openingsuren van de Petruskerk te bezichtigen.

Op zaterdag 13 en 27 april en

op woensdag 1 mei van 10.00 tot 12.00 uur en

op 5 mei van 12.00-17.00 uur.

op 11 mei van 11.00 tot 16.00 uur,