Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Programma stichting 4 en 5 mei

publicatiedatum: di 16 april 2019

In 2019 en 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven aan nieuwe generaties. De Woerdense stichting 4/5 mei zet zijn Programma uiteen op en in aanloop naar 4 en 5 mei 2019

 

• Scholenprojecten:

  • In samenwerking met de Kuvo wordt op de deelnemende basisscholen aandacht besteed aan de Tweede Wereldoorlog en het thema ‘Vrede en vrijheid’.
  • Samen met de stadsdichter wordt ook poëzie over dit thema geschreven
  • Het voortgezet onderwijs doet met verschillende projecten mee.
  1. - Leerlingen van het Minkema College gaat eigen oorlogsmonumenten ontwerpen en tegen 4 mei exposeren in de bibliotheek
  2. - Leerlingen van 5 havo van het Kalsbeek College doen, net als vorig jaar, een fotografie- en interviewproject, ditmaal rond het thema Verzet. Dit levert een boekje en een expositie op
  3. - Het Futura College zoekt nog naar een manier om mee te doen, maar wil graag aanhaken
  •  Film
  1. - Leerlingen van 3 vwo en 4 havo van het Kalsbeek College bezoeken Annex Cinema als slotstuk van een project in het kader van geschiedenis en maatschappijleer over vrijheid en onvrijheid in de Baltische Staten. Vertoond wordt de film ‘Risttuules’ over de annexatie van Estland door de Sovjet Unie als gevolg van het Hitler-Stalinpact.
  2. - Leerlingen van het tweede leerjaar van in elk geval Kalsbeek College en Minkema College bezoeker Annex Cinema als slotstuk van een Kuvoproject rond de Tweede Wereldoorlog. De film hiervoor is nog niet gekozen
  •  Voor ‘alle’ Woerdenaren organiseert de stichting een filmavond in Annex Cinema die aansluit bij de thematiek van oorlog, vrede, vrijheid en onvrijheid.
  • Exposities Zowel in de bibliotheek (Minkema College) als in de Petruskerk (Kalsbeek College) komen exposities rond 4 en 5 mei
  •  Lezingen In het Stadsmuseum worden twee tot drie lezingen gehouden over thema’s rond vrede en vrijheid.

 

• Herdenkingen

 

  • Jom Hasjoa is dit jaar op 2 mei. De herdenking aan de Prins Bernhardlaan is vergelijkbaar van opzet als in de afgelopen jaren. Net als in 2018 zal er muziek worden gespeeld. Spreekster is rabbijn Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag.
  • 4 mei. De herdenkingen op de Algemene Begraafplaats en bij de Gedenknaald zijn vergelijkbaar met die van de afgelopen jaren.
  • Na afloop van de Dodenherdenking wordt, in samenwerking met Het Klooster, opnieuw een toneelstuk uitgevoerd. Het Klooster heeft hiervoor aansluiting gezocht met de landelijke organisatie van Theater na de Dam en heeft zelf financiering voor het project gevonden.

• Viering 5 mei

Aangezien 5 mei ook dit jaar in een weekend valt, willen we er een feestelijke dag van maken, die voor zoveel mogelijk Woerdenaren toegankelijk is en waaraan een breed scala van Woerdense culturele organisaties meewerkt.  Omdat 5 mei een zondag is, is nadrukkelijk de samenwerking met de kerken (via de Woerdense Raad van Kerken) gezocht.

 

Het programma ziet er als volgt uit.

  1. Een gezamenlijke brunch op het Kerkplein. Deze wordt, net als vorig jaar, bekostigd door de winkeliers van Stadshart Woerden. Plein 7 en diverse vrijwilligers hebben hun medewerking toegezegd.
  2. - Een muzikaal programma, met optredens van onder meer fanfarekorps Excelsior, harmonie De Vriendschap, zangers en zangeressen van SOAP (Stichting Open Akoestisch Podium), diverse (kerk-)koren, muziekensembles van de scholen voor voortgezet onderwijs en daarnaast gesproken intermezzi (scholieren dragen hun gedichten rond oorlog en vrijheid voor en bekende Woerdenaren vertellen wat vrijheid en vrede voor hen betekent).
  3.  Er is een speciaal programma voor Veteranen, zoals dat ook in 2018 en 2015 heeft plaatsgevonden. Dat betekent dat veteranen een persoonlijke uitnodiging krijgen en die dag als speciale gasten onder meer een maaltijd aangeboden krijgen. Ook de historische (leger-)voertuigen zullen weer acte de présence geven.

• En verder

  • 4 (en vooral 5) mei vormen dit jaar de opmaat voor de herdenking en viering van 4 en 5 mei 2020: 75 jaar bevrijding. In 2020 willen we daar ook in Woerden grootschalig aandacht aan besteden
  •  In zijn algemeenheid willen we veel nadruk leggen op het betrekken van de jeugd bij 4 en 5 mei. De scholenprojecten, de films, Theater na de Naald en het optreden van jeugdige dichters op beide dagen zijn daarvan voorbeelden. Streven is om in 2020 naast de basisscholen ook de drie scholen voor voortgezet onderwijs aan te laten haken.
  •  Er wordt gewerkt aan een plan om ook in Woerden Stolpersteine te plaatsen.
  • Het bij elkaar brengen van de twee monumenten (Begraafplaats en Meeuwenlaan) blijft een wens.