Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Jom Hasjoa Herdenking

publicatiedatum: za 20 april 2019

De herdenking aan de 14, tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte, joodse inwoners van Woerden valt dit jaar op 2 meil en vindt plaats bij het Joods Monument aan de Prins Bernhardlaan, vanaf 19.30 uur.

 

Bij zijn vertrek uit Woerden gaf slager Eliazar Izaks zijn receptenboekje aan een kennis.

Het was april 1943. De trein bracht hem, zijn vrouw en hun vier kinderen naar Vught en later naar Westerbork. In juli 1943 werd het hele gezin Izaks in Sobibor omgebracht.

In totaal werden veertien Joodse Woerdenaren in de Duitse vernietigingskampen omgebracht.

Die veertien Woerdense Joden worden jaarlijks herdacht op de internationale gedenkdag Jom Hasjoa bij het Joodse monument op de pr. Bernhardlaan, het monument staat vlakbij de plek waar een de slagerij van Izaks gevestigd was, (hoek Bernardlaan).

 

 

Deze foto van het Joodse gezin vlak voor de deportatie naar de kampen, en waarvan er maar een familielid terugkwam, vormde de inspiratie voor het monument van keramiste Ingrid Mol

 

 

 

De organisatie van deze herdenking is in handen van de Stichting 4 en 5 mei Woerden. Deze stichting heeft gezocht naar een waardig moment om de veertien tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte Joodse Woerdenaren te herdenken. Jom Hasjoa vindt de stichting daarvoor een passende dag.

 

Programma

Na een welkomstwoord door Jan van Es, bestuurslid van de Stichting 4 en 5 mei Woerden, houdt burgemeester Victor Molkenboer een korte toespraak namens het Woerdense gemeentebestuur. Hierna zegt rabbijn Marianne van Praag het Jizkor en de Kaddisj, de Joodse gebeden voor de doden.
Aansluitend worden bloemen bij het monument gelegd. Twee minuten stilte vormen het slot van de plechtigheid. Hierna hebben belangstellenden gelegenheid om bloemen of, zoals de Joodse traditie wil, een kiezelsteentje bij het monument te leggen.

 

Na afloop van de plechtigheid houdt rabbijn Van Praag, verbonden aan de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag, een lezing in de Opstandingskerk, eveneens aan de Prins Bernhardlaan.

 

Wisselende datum
Jom Hasjoa werd in 1953 in Israel ingevoerd als algemene herdenkingsdag voor de circa zes miljoen Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werden vermoord. Steeds meer worden ook elders in de wereld op deze dag herdenkingen gehouden. In de Joodse kalender wordt Jom Hasjoa op 27 Nisan gevierd. Aangezien de Joodse kalender verschilt van de in Nederland gebruikte Gregoriaanse, valt Jom Hasjoa hier telkens op een andere dag van het jaar. Ditmaal dus op 2 mei.

 

Stichting 4 en 5 mei
De Stichting 4 en 5 mei Woerden is, behalve voor deze plechtigheid bij het Joodse monument, ook verantwoordelijk voor de herdenkingen op 4 mei op de Algemene Begraafplaats en bij het oorlogsmonument aan de Meeuwenlaan, alsmede voor de viering van Bevrijdingsdag, 5 mei.