Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Restauratie "Beleg van Woerden" is klaar.

publicatiedatum: vr 5 april 2019

Binnenkort hangt het historische werk weer in het Stadsmuseum. Zowel de restaurator als de museumdirecteur zijn tevreden met het eindresultaat. Het op houten panelen geschilderde kunstwerk met een voorstelling van de belegering van Woerden door de Spanjaarden in 1576. De restauratie van dit werk werd mogelijk door middel van crowdfunding.

 

Met deze actie lukte het om de benodigde gelden, € 20.000) bijeen te brengen.

 

"Na een intensieve schoonmaak, opvullen van de lacunes en beschadigingen, het retoucheren kon het kunstwerk gevernist worden en weer worden terug geplaatst in de lijst."

 

Ontdekkingen.

Bij de restauratie door Hans van Dam werden een aantal ontdekkingen gedaan zoals  een aantal soldaten die door eerdere restauraties waren verdwenen, dat was ook het geval bij twee overgeschilderde molens ten zuiden van de Vossenschans. En toen de lijst eraf ging bleek het schilderij daaronder  gewoon verder te gaan, eronder zaten een legerkampje en omliggende dorpen zoals Linschoten en Zegveld verborgen.

 

 

 

Lijst

Helaas zal dit alles ook na restauratie weer verdwijen achter de lijst.

Dit heeft 2 redenen:

1. de lijst om "het beleg" is welliswaar niet de orginele maar al wel zo oud dat deze ook van historische waarde is volgens de restaurateur.

2. Een nieuwe, grotere lijst voor een dergelijk werk is, meer dan maatwerk, en een behoorlijk kostbare zaak.  Maar wie weet wordt hier toch een oplossing voor gevonden.


De officielle onthulling van het kunstwerk in het Stadsmuseum is waarschijn­lijk half april gelijk met de onthulling van het ook gerestaureerde sacramentshuisje in de Petruskerk.

 

Wat speelde zich af tijdens het beleg?

Behalve het water dat Woerden kunstmatig omringde beschikte de stad over twee aarden wallen, vijf bastions, een slot en een schans. Verder was een klein Staats leger aanwezig. Dat bestond uit watergeuzen en troepen van Willem van Oranje. Deze soldaten namen de directe verdediging van Woerden op zich, maar vochten buiten de stad met hulp van inwoners die het landschap kenden, ook met guerilla tactieken tegen de vijand.

 

De stad had ongeveer 100 koeien binnen de muren. Met behulp van platbodems wisten de verdedigers deze bron van vlees en melk aan te vullen met voorraden uit Gouda. Bovendien sloegen de Woerdenaars een eigen tinnen munt om in de behoefte aan betaalmiddelen te voorzien.

Op 20 juli 1576 vielen de belegeraars de Woerdse Schans aan. Ongeveer 150 aanvallers en drie verdedigers  sneuvelden.

 

lees de hele geschiedenis op Historien.nl