Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Bätz-orgel weer te horen

publicatiedatum: ma 1 april 2019

Het Bätz-orgel van de Pieterskerk in Breukelen is na een restauratie van tien maanden weer opnieuw in gebruik genomen, op zaterdag 23 maart was het orgel voor het eerst weer te horen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Petruskerk was ook gedeputeerde Pennarts aanwezig, dit omdat ook de provincie een flinke duit van de restauratiekosten voor haar rekening nam.

 

Het orgel is in 1787 gemaakt door Gideon Thomas Bätz.

 

Schildering

Ook de schildering (trompe l’oeil*) op de achterwand van het orgel, een schildering van een Turkse tent, is gerestaureerd. Voor de restauratie is subsidie verleend vanuit het provinciale fonds Erfgoedparels.

 

“Een restauratie als deze vraagt om gespecialiseerd ambachtelijk vakmanschap. Het is daarom belangrijk dat de belangstelling voor erfgoed gepaard gaat met het voortbestaan van kennis over oude technieken en historische materialen. Daarom vindt de provincie Utrecht het belangrijk dat deze technieken overgedragen worden aan jonge mensen in de bouw en subsidieert de provincie het Restauratie Opleidingsproject”, zegt gedeputeerde Mariette Pennarts.

 

Een Trompe-l'oeil betreft een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet.

Het woord trompe-l'oeil is Frans en betekent letterlijk "bedrieg het oog", ofwel gezichtsbedrog.

 

Bestaat er een afbeelding van deze "Terkse tent"  schildering?, zo ja, heeft u die? , stuur  ons s.v.p. een kopie toe