Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Jubilerende Kunstkring in Stadsmuseum

publicatiedatum: di 2 april 2019

De Kunstkring Woerden bestaat 50 jaar! En wie jarig is, wordt in het zonnetje gezet. Daarom tonen het Stadsmuseum Woerden en de Kunstkring van 11 mei t/m 2 juni 2019 het beste werk van haar leden in de expositie ‘Vrije Streken’. Alle werken zijn geïnspireerd op het oeuvre meester-schilder Rembrandt van Rijn. Hiermee sluit het museum aan op het Rembrandtjaar 2019.

 

Selectie.

De leden van de Kunstkring werden vorig jaar uitgenodigd om deel te nemen aan deze expositie en werk te maken dat verwijst naar Rembrandt van Rijn. De titel van de tentoonstelling -Vrije Streken-  geeft aan dat die opdracht ruim mocht worden opgevat.  Het leidde tot 87 inzendingen van 39 kunstenaars, zowel beroeps als amateurs.

Conservator Stephanie Rompa en manager Arja van Veldhuizen maakten een keuze uit de inzendingen. De belangrijkste criteria waren de esthetische kwaliteit en de relatie met Rembrandt. Uiteindelijk werden 34 werken, gemaakt door 24 leden, geselecteerd. Het merendeel van de oogst bestaat uit schilderijen, zowel in olie- als acrylverf. Maar er zijn ook foto’s,  keramiek, tekeningen, papieren objecten en een ets.

 

Lottie de Bruijn, De man met de gouden helm, keramiek, 2019

Lia van Kesteren, kraag 1, 2019

 

Rembrandt.

Het thema ‘Rembrandt’ werd op veel verschillende en soms verrassende manieren vertaald. Sommige leden bleven dichtbij een door Rembrandt gemaakt schilderij, anderen kozen voor een eigentijdse opvatting van een zeventiende-eeuws werk. Maar de expositie laat ook hedendaagse portretten zien die vooral  door lichtval en kleurgebruik aan Rembrandt doen denken.

Abstracte kunst is er ook, net als een hedendaagse impressie van de grote, witte kragen die in de Gouden Eeuw in de mode waren. Keramiek, bijvoorbeeld de handen van professor Tulp van De anatomische les, foto’s en een bijna twee meter hoge constructie completeren de expositie.

 

Deelnemers. 

Aan de jubileumtentoonstelling doen de volgende leden mee: Theo Aarsen, Jillis Achterberg, Bianca Isabella Arendse, Lydia Baarda, Martien Bakhuizen, Ria Blom, Lottie de Bruin, Sietse Goverts, Tineke Hoepman, Jeannette Huizenga-Luteijn, Lia van Kesteren, Helga van Kleef, Nelleke Kuijpers, Maria Margraf, Gerdien Meijnen, Didi Mooiman, Hannah Neijssel, Koos van den Nieuwendijk, Aart Sliedrecht,  Marlouke San Giorgi, Jan Vermaat, Iman Vroman, Ido Vunderink en Joanne Wienk .

 

Hannah Neijssel, Zelfportret, acryl op doek, 2019

 

 

Traktaties
Gedurende de tentoonstelling trakteren de leden van de Kunstkring bezoekers op extra feestelijke en GRATIS activiteiten. Hieronder een overzicht:

  • Op de foto zoals Rembrandt

Rembrandt was o.a. beroemd om zijn prachtige portretten met een sterk contrast tussen licht en donker. Nu kun je zo’n prachtig portret van jezelf laten maken in de zeventiende-eeuwse setting van de Vroedschapszaal. De fotostudio is open op 15 mei van 15:00 tot 17:00, 26 mei van 14:00 tot 17:00 en 1 juni van 14:00 tot 17:00.

 

Didi Mooiman, Dick, foto, 2019

  •  Verhaal op zaal

De leden van de Kunstkring geven uitleg bij hun eigen werk en dat van hun collega’s op 12 mei om 14:00 en 15:00, 25 mei om 14:00 en 15:00 uur en 2 juni om 14:00 en 15:00 uur.

 

  • Lezing door Max Put

Tenslotte trakteert de Kunstkring op een lezing over Rembrandt en zijn oeuvre door kunsthistoricus Max Put. De lezing vindt plaats in de grote zaal van Concordia op 16 mei van 20:00 tot 21:30 uur.

 

Voor meer informatie over en het aanmelden voor deze activiteiten, zie: www.stadsmuseumwoerden.nl

 

Iman Vroman, Paulo in hoodie, acryl op doek, 2019