Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Station Woerden opnieuw verbouwen?

publicatiedatum: do 21 maart 2019

Het huidige station kwam in 1913 gereed was geheel in Jugendstil en kwam in de plaats van het eerste houten stationnetje. Van af 1993 is het station (en de sporen, perrons en omgeving) regelmatig aangepast en uitgebreid. Nu wil de NS 200 stations in Nederland, waaronder Woerden, "verbeteren en aangenamer" maken.

 

Dat verbeteren moet dan door bijvoorbeeld het toevoegen van winkeltjes zo als een broodjeszaak of  koffietentje meer mogelijkheid om beschut te kunnen wachten, schone toiletten (?) en watertappunten.

 

Volgens de NS is het oordeel van reizigers over het station Woerden is de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. In 2014 gaf 65% van de ondervraagden station Woerden een zeven of hoger, in 2018 was dit 66%. Dat is onder het gemiddelde van 76% van de stations in ons land.

boven:station 1914

onder:station 1970

De verwachting is dat het op Station Woerden steeds drukker gaat worden. Bovendien is er ook een wens vanuit de gemeente dat steeds meer mensen reizen met de trein, (woon werk & tourisme) dus moet station (nog?) aantrekkelijker en beter bereikbaar worden.

 

Geschiedenis

In 1993-1996 is het station gemoderniseerd, waarbij het

bestaande gebouw weliswaar is gehandhaafd, maar toch enkele grote ingrepen werden gedaan. De oude, houten, voetgangersbrug over de sporen is vervangen door een modernere versie, de oude houten overkapping over de sporen is vervangen, een zuidzijde-ingang bij het station is er bijgebouwd en tot slot is er een moderne aanbouw bij de ingang gekomen die een grotere toestroom van reizigers aankan.  Het oude loket werd verbouwd tot een van de eerste Wizzl-winkels in Nederland.

 

Na 1996 zijn er nog diverse aanpassingen gedaan zowel in/aan de gebouwen, perrons en sporen als aan de omgeving rondom het station.