Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Nieuwe straatnamen staatslieden

publicatiedatum: vr 1 maart 2019

De straten, hoven en paden in het nieuwbouwproject Hof van Leyland (voorm. Den Oudsten-terrein naast het "staatliedenkwartier") worden met instemming van ons college, vernoemd naar staatslieden. Het gaat om Chris Soumokil, Frida Katz, Suze Groeneweg, Pieter Lieftinck, Jelle Zijlstra en Joop den Uyl.

 

 

 

In het nieuwbouwproject Hof van Leyland komen er straten bij, dus zijn daarvoor nieuwe straatnamen nodig. Dat deze aansluiten bij de omgeving is een logische keuze. Maar hoe kies je de "staatslieden" die geeerd mogen worden? (en wie kies je niet omdat het discutabel is om een bepaalde persoon te eren met een straatnaam)

 

Fout?

Er zijn mensen die erop tegen zijn dat straat en plaatsnamen (en ook standbeelden e.d.) verwijzen naar bijvoorbeeld het Nederlandse koloniale verleden en/of "foute" plaatsen of personen, en dat namen die al "vergeven" zijn maar (achteraf) discutabel bleken, aangepast moeten worden. Voorbeelden: de Coentunnel in Amsterdam vernoemd naar Jan Pieterszoon Coen, verantwoordelijk voor een bloederig VOC bewind, de Witte de Withstraat in Rotterdam, dat was ook een zeeheld in dienst van de VOC en 'dus' ook een representant van het foute koloniale verleden van Nederland, volgens sommige actievoerders.

Nog een voorbeeld de Bothastraat in Breda is genoemd naar Louis Botha, strijder in de Boerenoorlog Zuid-Afrika, maar ook een van de grondleggers van de Apartheid en zo zijn er nog veel meer straten, pleinen enz., vernoemd naar mensen die volgens actievoerders niet geëerd zouden moeten worden.

 

De "nieuwe" Staatliedennamen.

Hieronder een korte toelichting op de keuze van de gemeentelijke straatnamencommisie.

Wij (de redactie CL) zullen de komende weken elk van onderstaande staatlieden iets meer toelichten, je wilt immers wel weten op wiens naam je woont nietwaar?

  • Chris Soumokilstraat

De naam Chris Soumokilstraat is afkomstig van Christiaan Robbert Steven Soumokil (1905-1966). Hij was president van de Republiek der Zuid-Molukken (/Republik Maluku Seletan) van 1950 tot 1966. De reden waarom aan de kop van deze nieuwe wijk een straat wordt vernoemd naar een Molukse staatspersoon, is dat in de nabijheid van deze locatie in het verleden barakken/een woonoord voor de Molukse gemeenschap hebben gelegen.

  • Frida Katzpad

De naam Frida Katzpad is afkomstig van Cornelia Frida barones Mackay-Katz (1885-1963). Zij was een Nederlands advocaat en politica van de Christelijk-Historische Unie (CHU). Zij was het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid afkomstig uit een protestants-christelijke partij.

  • Suze Groenewegpad

De naam Suze Groenewegpad is afkomstig van Susanne (Suze) Groeneweg (1875-1940). Zij was een Nederlands politica van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP). Ze was het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid in Nederland. Suze Groeneweg was een vurig pleitbezorgster van volksonderwijs. Ze was zelf onderwijzeres in Rotterdam. Ze gold als feministe, maar was een tegenstandster van aparte vrouwenorganisaties.

  • Pieter Lieftinckstraat

De naam Pieter Lieftinckstraat is afkomstig van Pieter Lieftinck (1902-1989). Hij was de minister van Financiën van 1945-1952 in vier verschillende kabinetten. Lieftinck was grotendeels verantwoordelijk voor de monetaire herinrichting van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de devaluatie van de gulden op 22 september 1949, waarbij deze dertig procent minder waard werd. Tevens was hij de naamgever van het begrip 'het tientje van Lieftinck', de tien gulden die iedere Nederlander in de zomer van 1945 kreeg tijdens een actie tegen zwart geld. Hij was voor de Tweede Wereldoorlog politicus van de Christelijk-Historische Unie (CHU), later in 1946 voor de Partij van de Arbeid (PvdA) en daarna in 1971 van de Democratische Socialisten '70 (DS'70).

  • Jelle Zijlstrahof

De naam Jelle Zijlstrahof is afkomstig van Jelle Zijlsta (1918-2001). Hij was minister-president van Nederland van 1966 tot 1967. Hij leidde in die periode het kabinet-Zijlstra. Van 1967 tot en met 1981 was Zijlstra president van De Nederlandsche Bank N.V. Hij was een Nederlands politicus van de Anti-Revolutionaire Partij (ARP), in 1980 opgegaan in het Christen Democratische Appèl (CDA).

  • Joop den Uylhof

De naam Joop den Uylhof is afkomstig van Johannes Marten den Uyl (1919-1987). Hij was een Nederlands politicus van de Partij van de Arbeid (PvdA). Van 1973 tot 1977 was hij minister-president van Nederland.