Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Burgemeester Molkenboer geeft les.

publicatiedatum: zo 3 februari 2019

Groep 8 van de Andersenschool heeft les gekregen van Burgemeester Molkenboer. Dit was de prijs die zij ontvingen omdat hun klassenteam ‘Argumento’s’ eind november het voedseldebat Nederland Leest Junior 2018, georganiseerd door Bibliotheek Het Groene Hart, heeft gewonnen.

 

De burgemeester verwelkomde de winnaars van het jeugddebat in de raadszaal en legde uit hoe de raadszaal in elkaar steekt.

Hij sprak met de leerlingen over burgerschap “kennen jullie het woord burgerschap?”, vroeg
hen of ze weten welke rechten en plichten burgers hebben en had het met de leerlingen over de
noodzaak van het actief deelnemen aan de samenleving – waaronder het nut van debatteren en wat
debatteren nou precies inhoudt.


Daarna werden de rollen omgedraaid en konden de leerlingen de burgemeester bevragen: Wat doet
u allemaal op een werkdag? Wilde u vroeger ook al burgemeester worden?
Een geslaagde ochtend en een mooie prijs voor het winnen van het voedseldebat.

 

‘21eeuwse vaardigheden’

De debatwedstrijd was de afsluiting van een project waar 8 verschillende klassen in Woerden en Montfoort aan meededen en waarbinnen zij leerden debatteren en oefenden met het vormen van een mening. Dit
project is onderdeel van het educatieve aanbod ‘21eeeuwse vaardigheden’ dat Bibliotheek Het
Groene Hart aanbiedt aan alle scholen in de regio.

 

team Argumento’s

“Sterke woordvoerders en veel diversiteit in de argumenten”, aldus de jury over team Argumento’s van de Andersenschool. Hierdoor wonnen zij het voedseldebat Nederland Leest Junior 2018, georganiseerd door Bibliotheek Het Groene Hart.

Volgens de jury lieten alle teams een enorme groei zien gedurende het debat. Uiteindelijk nam team Argumento’s, bestaande uit leerlingen uit groep 8 van de Andersenschool, de beker mee. De jury was onder de indruk van hun woordvoerders, vond dat ze goed dichtbij de stelling bleven en dat ze veel verschillende argumenten gebruikten. Naast de beker en medailles, krijgen zij in januari les van burgemeester Molkenboer over debatteren en burgerschap met aansluitend een rondleiding door het dan net gerenoveerde Gemeentehuis.


Bibliotheek Het Groene Hart organiseerde het debat op 29 november, thema was voeding. Acht verschillende teams uit Woerden en Montfoort deden mee. De afgelopen maand lazen de leerlingen ‘Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden’. Elke groep volgde een masterclass debatteren en oefende hoe je een menig vormt en verwoordt. De kinderen lieten hun debatkunsten zien in een spetterend slotdebat in Het Klooster te Woerden.


De jury bestond uit Cor van Tuijl, voormalig wethouder ChristenUnie- SGP, Kees de Kruijf, voorzitter van politiek café RPL RuitenTroef en Jeannette van Dongen, voormalig raadslid voor Progressief Woerden.