Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl



Stuur berichten voor de agenda naar de redactie.

Gemeentelijke samenwerking en herindeling

publicatiedatum: za 26 januari 2019

Fractievoorzitter Hendrie van Assem van Inwonersbelangen pleit voor een gemeentelijke herindeling. Van Assem zei tijdens de raadsvergadering van de gemeente Woerden dat het tijd wordt dat er naast een ambtelijke samenwerking met Oudewater nu ook een bestuurlijke samenwerking komt.

 

Inwonersbelangen pleit voor gemeentelijke herindeling
Ambtelijk werken Woerden en Oudewater al zes jaar samen. In RPL Actueel zegt Van Assem dat als sprake is van een gemeentelijke herindeling, ook moet worden gekeken naar de mogelijkheden om daar Montfoort, Lopik of IJsselstein bij te betrekken. Volgens de voorman van Inwonersbelangen heeft zo'n gemeentelijke herindeling alleen kans van slagen als er draagvlak voor bestaat. Hij roept de gemeenteraad van Woerden op dat proces in te gaan. (bron RPL)

 

Woerdens Groei

Maar hoe zit dat eigenlijk met Woerdens herindeling? we zochten het uit:

  • In 1850 bestond het gebied, tot 1964 de gemeente Woerden vormde, uit tien kleinere gemeentes. Elk van die kleine gemeentes had zijn eigen gemeentebestuur en gemeentehuis, gemeenteraad en wethouders.
  • In 1857 waren daar nog zes gemeentes van over, namelijk Woerden, Harmelen, Kamerik*, Zegveld, Barwoutswaarder en Rietveld.

Aan het Woerden van 1857 zijn later toegevoegd:

 

  • in 1964 (delen van) de gemeenten Barwoutswaarder, Rietveld en Waarder.
  • in 1989 het grootste deel van de gemeente Kamerik (ontstaan in 1857 uit de gemeenten Kamerik* en de Houtdijken, Kamerik Mijzijde, 's-Gravesloot, Teckop), de gemeente Zegveld en een klein deel van de gemeente Nieuwkoop. (Ook verhuisde Woerden toen van de provincie Zuid Holland naar Utrecht)
  • in 2001 de gemeente Harmelen, met als toevoegingen de gemeenten Indijk (1820), Gerverscop (1857) en een deel van Veldhuizen (1954).

 

Op 29 oktober 2009 sprak de gemeenteraad van Woerden unaniem uit positief te staan tegenover aansluiting van Kockengen bij de gemeente Woerden, (net als de bevolking van Kockengen) maar dat ging niet door Kockengen maakt sinds 1 januari 2011 deel uit van de gemeente Stichtse Vecht.

De minister van Binnenlandse Zaken stelde pas over de indeling van Kockengen te willen praten wanneer ook Woerden zelf weer bij een herindeling betrokken zou raken.

 

De inwoners van Montfoort en Linschoten zagen in 2013 meer in een fusie met Woerden en Oudewater, dit volgens een enquĂȘte opgezet door de oppositiepartijen aldaar.

 

Ergo, als er gesproken gaat worden over Woerden-Oudewater zal er wellicht ook weer gesproken worden met, (de bewoners van) de voormalig zelfstandige gemeenten, Kockenen, Linschoten en Montfoort.