Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Gebaren-cafe in Woerden

publicatiedatum: zo 13 januari 2019

Woerden krijgt een gebarencafé bedoeld voor doven en slechthorenden. Initiatiefneemster is Edith Swart. Swart die zelf doof is zegt dat de gemeente Woerden weliswaar de slogan voert dat iedereen mee doet maar dat dat niet geldt voor mensen die doof zijn. Het eerste gebarencafé vindt plaats op 30 januari, start 19.30 uur bij De Reehorst in de Rijnstraat. Iedereen is welkom, óók horenden.

 

Workshop gebarentaal

Van 20.00 tot 21.00 uur is er een speciale workshop. Edith: “Door aan een workshop mee te doen kunnen mensen gebaren ervaren en merken dat zelfs langzaam praten helpt om zonder tolk te communiceren. Hierbij worden ze geholpen door schrijf- en gebarentolken bij de communicatie tussen horenden en doven.”

 

Het gebarencafé dat met hulp van de gemeente Woerden mogelijk wordt zal waarschijnlijk elke laatste woensdag van de maand worden gehouden.

 

Gebarencafés

In 1999 werd het eerste gebarencafé opgericht in Ede. De initiatiefnemer was De Gelderhorst. Steeds meer doven en gebarentaalgebruikers kwamen elkaar maandelijks of wekelijks tegen in het café. Begin 21e eeuw ontstonden er gebarencafés in Nijmegen, Zoetermeer, 's-Hertogenbosch, Sittard, Zutphen, Utrecht, Heerhugowaard, Leeuwarden en Amsterdam.