Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Nieuwe Waagmeesters

publicatiedatum: ma 14 januari 2019

Het waarschijnlijk meest bekende pand in Oudewater is wel de Heksenwaag aan de Leeuweringerstraat. Het Dit museum in Oudewater heeft zowel een nieuwe waagmeester als een nieuwe assistent-waagmeester aangesteld. Het zijn respectievelijk Marieke Lejeune en Maxine Eling. De Heksenwaag is er van overtuigd een gouden duo aangesteld te hebben.

 

Directeur en waagmeester Marieke Lejeune studeerde twee jaar geleden af als erfgoedprofessional aan de Reinwardt Academie Amsterdam en heeft o.a. als communicatiemedewerker de Stichting Historische Spelen Woerden bijgestaan.

Assistent-waagmeester Maxine Eling was recent wethouder bij de gemeente Montfoort met o.a cultuur, cultuurhistorie, monumenten en archeologie in haar portefeuille.

 

Het Gebouw

Het waaggebouw stamt uit 1595 en is gebouwd op de plek van een ouder pand, wat door de Spanjaarden verwoest was in 1575. Aanvankelijk was de waag te Oudewater bestemd voor het wegen van kaas, hennep, touwwerk en andere landbouwproducten, maar vanaf halverwege de 17e eeuw werden er ook mensen gewogen die verdacht werden van hekserij en tovenarij.

Pas in 1773, midden in de tijd van ‘de Verlichting’, werd voor de laatste maal iemand gewogen.

Van alle verdachten in de hele geschiedenis van deze waag is nooit iemand te licht bevonden en is dus nooit iemand als heks aangemerkt.

 

Tot ca. 1925 is de waag nog aan een particuliere ondernemer verpacht geweest en gebruikt voor het wegen van kaas, maar is daarna buiten gebruik gesteld. In 1938 is het waaggebouw grondig gerestaureerd, waarbij de gevels opnieuw zijn opgetrokken. Op straatniveau bestaat het pand uit één grote ruimte, met brede balken. De grote weegschalen, daterend uit 1482 zijn behouden gebleven.

 

Museum De Waag

tegenwoordig dus een museum Met:

  • Aansprekende audiovisuele presentaties, leesbibliotheek en een expositie vertellen het verhaal van de heksenvervolging en de rol van de Oudewaterse Waag. 
  • Voor kinderen is er een kinderanimatie, speelhoek en een spannende speurtocht.
  • Het allerbelangrijkste blijft natuurlijk de originele weegschaal uit 1482. Laat je wegen en ontvang ook het felbegeerde Certificaet van Weginghe van de waagmeester!