Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

KUVO zoekt kunstenaars voor project

publicatiedatum: za 12 januari 2019

Dit jaar, bijna 350 jaar na zijn dood wordt Rembrandt nog altijd gezien als de grootste schilder die Nederland ooit gekend heeft. 2019 is het Rembrandtjaar. In de week van 13 mei 2019 krijgen leerlingen van de Woerdense basisscholen les over Rembrandt. Zij gaan ook schilderen. Voor die activiteit worden kunstenaars gezocht als begeleider van dit project, (met kleine financiƫle tegemoetkoming).

 

De KUVO geeft een vergoeding van 40 euro per dagdeel. Klik HIER om u per email op te geven.

 

Rembrandt van Rijn (1606-1669) probeerde menselijke bewegingen en emoties zo natuurgetrouw mogelijk weer te geven. In zijn eigen tijd werd zijn manier van schilderen en zijn streven naar de waarheid niet altijd op waarde geschat, veel mensen vonden zijn werken slordig en ruw.

Nu vinden we dat Rembrandt een briljant schilder is die zich vooral onderscheidt van andere schilders door zijn manier van omgaan met licht, schaduw en materiaal en met zijn wijze van kijken en compositie opbouwen.

 

 

Rembrandt in het kort:

  • Al rond zijn veertiende wil Rembrandt van Rijn uit Leiden schilder worden. Hij gaat in de leer bij docenten die veel invloeden halen uit de Italiaanse barok.
  • Rembrandt verhuist in 1632 naar Amsterdam omdat daar meer werk voor hem is. De nieuwe klasse van rijke koophandelaren in de bloeiende stad wil zich graag laten portretteren.
  • Rembrandt onderscheidt zich vooral van andere schilders door zijn manier van kijken en compositie opbouwen. Zijn doel is het zo natuurlijk mogelijk weergeven van menselijke emoties.
  • Het beroemdste schilderij van Rembrandt is zonder twijfel De Nachtwacht (1639-1642), een groot schuttersstuk waarin de schilder al zijn genialiteit laat zien.