Inloggen
Inloggen op Cultuurlokaal.nl


Nieuwsbrief
Opgeven voor de Cultuurlokaal.nl nieuwsbriefItems voor agenda of nieuws zenden naar info@cultuurlokaal.nl

Schieten op het Kerkplein ;-)

publicatiedatum: za 5 januari 2019

Al jaren wordt er op het Kerkplein met carbid geschoten. In 2014 kwam het bijna tot een verbod maar omdat het altijd veilig verloopt en het niet in de "APV"( Algemene Plaatselijke Verordening) voorkomt is dat niet gebeurt. Dit jaar dus ook weer gewoon knallen en wat een spektakel en wat een dreunen. Ook Fotograaf Hans Pieters (ja hij weer) was er voor het eerst bij en schoot mee (plaatjes).

 

Hij maakte ook onderstaand verslag. (klik voor alle foto's van Hans op de foto hier linksonder)

De ploeg mannen die dit doen hebben de hele happening onder controle als ware het een militaire operatie. In no-time worden de attributen opgesteld: De vuurcirkel met melkbussen en nog aan paar buitenbeentjes, waaronder Big Harry.

Terwijl iedereen dacht dat er nog werd opgebouwd liet Big Harry al van zich horen en hoe! Daarna werden een aantal ronden gemaakt met de vuurcirkel (zie de video onderaan de pagina met een complete opname van vullen, bal plaatsen, wegwezen, wachten en aansteken), Big Harry en nog een paar andere donderbussen…

 

Voor wie het nog niet weet: De explosies worden veroorzaakt door acetyleen gas, dat ontstaat door water over carbid te gooien. Er wordt nauwkeurig bepaald hoeveel water er gebruikt wordt en een bepaalde tijd gewacht om een hoeveelheid gas te laten ontstaan. Als het kritieke punt is bereikt wordt dat gas ontstoken met een brander via een klein gaatje onderin de bussen. De bussen worden afgesloten met voetballen als een kurk op een champagnefles, die vervolgens met een grote knal wordt gelanceerd.

 

Het vastleggen van de explosies bleek niet simpel. Zelfs met 12 beelden per seconden stond de vlam er heel vaak NIET op, wat betekend dat de explosies zeer fel en zeer kort zijn, vandaar ook de harde knal!

Na afloop van het carbidschieten werden de aanwezigen nog door een onbekende getrakteerd op een prachtig vuurwerk boven het Plein!

Hans Pieters

 

Raadsverslag in de Ad (2014)

Een voorstel van het college van B en W van Woerden om carbidschieten te verbieden is door een meerderheid van de raad verworpen. Ook wordt de traditie niet onderworpen aan zeer strenge regels. Dat bleek donderdagavond na een hoofdelijke stemming.

 

Burgemeester Molkenboer wilde de traditie verbieden of in ieder geval aan banden leggen met zeer strenge regels om het risico op ongelukken te verkleinen. Een meerderheid van de gemeenteraad gaat er vanuit dat de carbidschieters na jaren knallen zelf goed weten waar ze mee bezig zijn.

 

In Woerden wordt carbid geschoten met melkbussen, maar daarbij worden de deksels niet gebruikt. Op de melkbus worden voetballen geplaatst om de bus af te sluiten. De schieters zorgen er zelf voor dat toeschouwers op afstand blijven. De carbidschieters die bij de raadsvergadering waren, toonden zich opgelucht dat ze opnieuw knallend het jaar uit kunnen.

Carbidschieten is een oude traditie die vooral in het oosten van het land populair is, maar op steeds meer plaatsen in opmars is. Als de chemische stof carbid in aanraking komt met water, vormt zich het gas ethyn. Dat wordt aangestoken en geeft vervolgens een luide knal waarbij de deksel of de voetbal meters ver wordt afgeschoten.